fbpx

Méltó emlék

0

Június 28-án, Gödöllőn, a Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézetében ünnepélyes keretek között adták át és avatták fel azt a Dr. Heltay István szak- és szépirodalmi gyűjteményével kibővített könyvtárat, mely mostantól a közelmúltban elhunyt szakember nevét viseli. Az egyetem címzetes egyetemi docensének hagyatékból származó több mint ezer kiadványt az özvegy ajánlotta fel a felsőoktatási intézménynek, abból a célból, hogy a hallgatók pallérozhassák a tudásukat.

Dr. Heltay Istvánra a magyar vadbiológia, vadgazdálkodás és vadászat mértékadó, mindenki által ismert és elismert alakjaként emlékezünk. A nyolcvanas években a Vadbiológiai Kutató Állomás vezetője volt, majd Pest megyei MAVOSZ titkárként és minisztériumi főosztályvezetőként folytatta pályáját. Ő volt az Országos Magyar Vadászkamara első elnöke, 1992-től pedig a Hubertus Vadkereskedelmi Kft. igazgatója. A gödöllői szakmai műhelyhez mindvégig szorosan kötődött, hiszen közel negyedszázadon át oktatta a vadászatszervezés, vadászetika és a vadgazdálkodás-vadászat ismereteit, de több más tantárgy alapjait és tananyagát is ő dolgozta ki. Különös figyelmet fordított a tudományos diákköri munka elismerésére, amit évről évre különdíjakkal is kifejezett.

Dr. Tőzsér János rektor köszöntője után „Dr. Heltay István és a Vadvilág Megőrzési Intézet kapcsolata” címmel Prof. dr. Csányi Sándor intézetigazgató tartott rövid előadást, majd– mielőtt leleplezték a bibliotéka bejárata fölött elhelyezett táblát – a meghívott vendégek egy portréfilmet tekinthettek meg Heltay István életútjáról. Az esemény záróakkordjaként Posta Katalin dékán mondott köszönetet a Heltay családnak a többnyelvű könyvkollekció önzetlen felajánlásáért, remélve, hogy az egykori tanárember és vadász szellemiségét, elhivatottságát minél több hallgató fogja példaértékűnek tekinteni.

heltay_2

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*