fbpx

Határok nélkül

0

Augusztus 19-én, rekkenő melegben immár 12. alkalommal gyűltek össze a hazai és a határon túli vadászok Nagybörzsönyben, a Magyar-Szlovák Vadásznapon.

A magyar, a szlovák, illetve a vadászhimnusz elhangozta után, a település polgármestere, Antal Gyuláné köszöntőjében minden résztvevő és támogató munkáját megköszönte, kifejtette milyen jelentős esemény is ez a rendezvény, egy 700 lelket számláló falu életében.

Dr. Harrach Péter, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke, a közelgő augusztus 20-i államalapítási ünnep kapcsán fejtette ki, hogy milyen fontos az elődök, a múlt értékeinek tisztelete, a hagyományok ápolása.

Dr. Suba Imre, a Szlovák Vadász Szövetség főtitkára felelevenítette, hogy milyen érzésekkel érkeztek 12 évvel ezelőtt az első közös vadásznapra. Kiemelte, hogy az eltelt alatt milyen családias hangulat alakult ki és, hogy ez ma, mekkora érték. Felhívta a vadászok figyelmét a közös felelősségükre és feladatukra, hogy megmutassák (például az ilyen rendezvényekkel), hogy a vadűzésnek milyen mély gyökerei és milyen nagyszerű értékei vannak.

A köszöntők sorát az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének képviseletében Guzsik Alfréd hivatásos-vadász alelnök zárta. Csatlakozott az előtte szólókhoz abban, hogy milyen fontos a vadászok társadalmán belül az összefogás és a vadászat igazi, tiszteletre méltó arcának megismertetése a nem vadászó civilekkel. A megnyitó záróakkordjaként Nagy István, az OMVK Fővárosi és Pest megyei Területi Szervezetének titkára átadta a kitüntetéseket.

Ezt követően az Árpád-kori Szent István templomba vonult át a népes tömeg a Hubertus misére, sokan csak kívülről hallgathatták az istentiszteletet.

A vadász kézműves portékák válogatása közben számos kulturális programot is megtekinthettek a látogatók, mint például a település művelődési házában kialakított trófeakiállítást, ami a környező erdők gazdagságát mutatta be. Mindemellett vadászfotó kiállítás volt megtekinthető.

Délidőben a Vadászkamara Kürtegyüttesének bemutatóját sokan hallgatták a fák árnyékában hűsölve, amely során megismerkedhettek a vadászkürtök különböző fajtáival és a kürtszignálokkal. A délután folyamán sor került Szlovák néptánc, valamint véreb bemutatóra is; a vadásznap este utcabállal zárult.

Forrás: ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*