fbpx

Kárpátok Keretegyezmény

0

Három évre Magyarország vette át az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) égisze alatt hét ország által működtetett Kárpátok Keretegyezmény elnöki tisztségét. Az ünnepélyes átadás-átvételre az egyezmény részes feleinek Lillafüreden tartott három napos magas szintű konferenciája keretében került sor, amikor dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Csehország képviselőjétől vette át az elnöki teendők ellátását jelképező vándorbotot.

Magyarország területének kétharmada valamilyen szintű mezőgazdasági művelés alatt áll, ezért szimbolikus jelentőségű, hogy az agrárium és a vidék fenntartható fejlesztését célzó együttműködésünk deklarálása éppen a magyar elnökséget indító rendezvény idejére esik – jelentette ki a konferencia résztvevői előtt a miniszter. A miniszter kiemelte: a Keretegyezmény számos, már elfogadott jegyzőkönyve mellé a mostani konferencia ideje alatt elfogadásra került a fenntartható mezőgazdaságról és vidékfejlesztésről szóló dokumentum is.

Fazekas Sándor kijelentette, hogy ezen túlmenően a korábbinál nagyobb figyelmet kívánunk fordítani az együttműködésre a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos oktatás, a környezetbiztonság, kulturális örökség és hagyományos tudás, klímavédelem területén. Korunk egyik legnagyobb kihívása a Kárpátok térségben is a klímaváltozás, ezért nagy jelentőségű, hogy a konferencia elfogadta a Keretegyezmény klíma cikkellyel történő kiegészítését is – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a Kárpátok Egyezmény elnökség mellett, hazánk aktív szereplője a Visegrádi Négyek és a Duna Regionális Stratégia együttműködésnek is, és a jelenlegi időszak óriási lehetőség és kihívás, hiszen egyidejűleg Magyarország tölti be mindhárom együttműködés elnöki szerepét.

A hét országot (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna) tömörítő Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény aláírására 2003-ban került sor Kijevben. Az egyezmény célja, hogy az érintett országok együttműködjenek és hozzájáruljanak a Kárpátok védelméhez és fenntartható fejlődéséhez: megőrizzék a térség természeti és kulturális értékeit, javítsák az ott élők életminőséget és erősítsék a helyi gazdaságot, közösségeket.

Forrás: FM Sajtóiroda

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*