fbpx

„Téli túrák nemzeti parkjainkban”

0

A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” című programsorozat részeként január 21-én, vasárnap szakvezetéses téli gyalogtúrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A cél a Biharugrai- és Begécsi-halastavak téli madárvilágának megismerése.

A találkozó helyszíne a Bihari Madárvárta (GPS koordináták: É 46º58’32.40”, K 21º38’28.89” ), időpontja pedig reggel 9 óra. Innen indulunk szakvezetőnkkel a mintegy 5 kilométeresre tervezett – a résztvevők igényei szerint alakítható – túrára. A halastavak gátján haladva minden bizonnyal felfedezhetjük majd a nádasban megbújó énekesmadarakat, melyek közül a legjellemzőbb a barkóscinege és az őszapó.

Bár az időjárás január első felében nem téli képet mutatott, a madárvilágon ez kevésbé látszik meg,: a szokásos telelő madarak többsége most is a tavakon tartózkodik. Több ezer vadlúd és vadréce van a térségben, melyek közül a leglátványosabbak talán a kercerécék nagyobb csapatai. A madártömegeket követik a rétisasok is, a közelmúltban több, mint 20 példányt számoltunk. Néhány ritkaságot is felfedeztünk a napokban láttunk 18 bütykös ásóludat, s többször szem elé került az igazán ritkaságnak mondható fekete sas is.

Akik tehát január 21-én velünk tartanak, minden bizonnyal sok érdekességre számíthatnak. A túra részvételi díja 500 forint. Bővebb információt Tóth Imre természetvédelmi őrkerület-vezetőtől kérhetnek a +36-30/645-0613-as telefonszámon.

Forrás: kmnp.hu

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*