fbpx

Kullancs: nem csak az erdőben találkozhat velük

0

Mindenre odafigyelünk?

Az erdőben történő kirándulások, vadászatok alkalmával sok mindenre odafigyelünk: a megfelelő ruházatra, strapabíró és vízálló lábbelire, folyadék utánpótlásra, az időjárási viszonyokra. De felkészülünk-e eléggé a különféle rovarok, élősködők támadására, csípésére is?

A Genertel egy nagyon fontos biztosítással készült a tavaszi időszakra. Egészen hiánypótló az Ingyenes kullancsveszély biztosításuk.

A kullancsveszély biztosítás abban az esetben térít, ha bizonyíthatóan kullancs által okozott fertőzésben betegszünk meg. A biztosítási összeg segít fedezni a gyógyszerek költségét. Amint az ingyenes időszak lejár, a szolgáltatás egész egyszerűen megszűnik. A kullancsveszély biztosítás a családra is érvényes! A biztosítás a szerződőre és a vele egy háztartásban élőkre – felnőttekre és gyermekekre – egyaránt kiterjed.

Tudta? Ha rendelkezünk a Genertel Ingyenes kullancsveszély biztosításával betegség esetén a maximálisan kifizethető biztosítási összeg Lyme kór, agyburok és/vagy agyvelőgyulladás esetén 20.000 Ft, halál esetén pedig 1.000.000 Ft. Jó hír, hogy a biztosítás kiterjed a velünk egy háztartásban élő felnőttekre és gyerekekre is, sőt a világ bármely részén biztosítva leszünk egy éven keresztül.

gerentel_1

Nem újkeletű a hír, hogy Magyarország erdős, sűrű aljnövényzettel rendelkező, fás-bokros területei kullancsok által fertőzött területek. Mit tudunk ezekről az élősködőkről? Tudjuk, hogyan védekezzünk ellenük, vagy hogyan védjük meg állatainkat, akiket magunkkal viszünk egy-egy vadászat során? Lássunk pár érdekességet, amit érdemes megtudni a kullancsokkal kapcsolatban!

Kérdezz-felelek a kullancsokkal kapcsolatban

  1. Milyen élőlény a kullancs?

A kullancsok az ízeltlábúak törzsébe tartozó, csáprágós, pókszabású atkák, tehát nem bogarak, sem pedig rovarok. Sokkal inkább a skorpiókhoz és pókokhoz állnak közeli rokonsági kapcsolatban.

Tudta? Magyarországon csaknem 20 különböző kullancsfaj él. Leggyakoribb fajtája a ricinus, vagyis a közönséges kullancs, amely legnagyobb részt felelős az embert megfertőző betegségek, mint a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás terjesztéséért.

  1. Mire, pontosabban kire akaszkodnak rá?

Bár az ember nem számít a kullancs fő zsákmányának, bizony ránk is szeret „vadászni”. Kutya-, állattartóként jól tudjuk, hogy kedvencünk számára pár havonta vásárolnunk kell kullancs és bolha ellen védő nyakörvet. De belegondoltunk-e már abba, hogy nem csak őket és minket környékez meg ez a vérszívó? A kullancs számára gazdaállatok a madarak (például a tyúkok), gyíkok és a vadállatok ugyanúgy, mint a háziasított fajták.

Tudta? Ha egy kullancs fertőzött, halála után is az marad és elporladva, levegőn keresztül, vagyis belélegezve is képes fertőzni.

  1. Csak les ránk és vár?

Ez így igaz. A kullancs ilyen szempontból roppant türelmesnek mondható. Mivel életéhez nélkülözhetetlen a vér szívása, ezért folyamatosan gazdaszervezet szükséges számára, hogy fejlődhessen, élhessen. Előfordul viszont, hogy évekig nem jut élelemhez, ekkor táplálék nélkül, megfelelő körülmények között több évig is életben tudnak maradni! A nőstény 2-9 évig tartó élete során több ezer petét rak.

  1. Miért olyan nehéz eltávolítani? Ha bekenjük, leöntjük, megfullad?

Nem érdemes házi praktikákkal trükköznünk, nem válnak be, ráadásul ezek sok veszélyt is rejtenek. Hiába kennénk be a kullancsot, hogy levegő hiányában menekülésre késztessük, ez az élősködő hosszú időn keresztül képes levegő nélkül élni. Nem beszélve arról, hogy lassú fuldoklása során is képes kórokozó anyagokat a bőrünkbe fecskendezni. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha szemöldökcsipesszel, vagy más, nem speciálisan erre a célra fejlesztett tárggyal piszkálnánk.

TIPP! Tartsuk észben, mit NEM szabad kullancs kiszedése közben tennünk:

  • Ne kenjük be a ránk akaszkodó kullancsot és környezetét krémmel, olajjal!
  • Ne nyomkodjuk a kullancs testét, fejét. Egyáltalában, ne piszkáljuk!
  • Az élősködő kiszedése közben vigyázzunk arra, meg ne roncsoljuk a testét. Az így kiöklendezett béltartalom fertőzött lehet, és a sebbe kerülhet.
  • Ne próbáljuk leégetni, kiégetni!
  • Ne várjuk meg, míg magától leválik és leesik a bőrünkről.
  • Ha a kullancs feje beletörik a sebbe, ne próbáljuk böködni, piszkálni.
  1. Van ellene megelőző védőoltás?

Nincs emberek számára kifejlesztett védőoltás a kullancs terjesztette Lyme-kór megelőzésére. Jó hír viszont, hogy a kullancscsípés okozta agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, valamint kutyánk számára már lehetőség van a Lyme-kór elleni oltására is.

  1. Városban élünk, minket nem érhet baj! Vagy mégis?

Sajnos, a városi életmód sem nyújt teljes védelmet a kullancsok ellen: az elszaporodáshoz elég csak egy anya kullancs, amely valamely állat, házi kedvenc hátán bekerül lakókörnyezetünk zöld területére és ott lerakja petéit. Mivel egy jóllakott nőstény kullancs pár hét elteltével több ezer petét rak, így hamar benépesítik környezetüket.

TIPP! Ha Ön kutyákkal járja az erdőt, különösen fontos, hogy négylábú társát kellően bebiztosítsa az élősködők ellen. Szerencsére többféle eszköz is segítségünkre lehet: bolha és kullancs ellen védő nyakörv a megelőzésben játszik szerepet, a rácseppentő oldat pedig a vérszívás előtt idegméreggel pusztítja el az élősködőket és egyben védettséget biztosít az újbóli fertőződéssel szemben a kezeléstől számított 4 hétig.

  1. Mégis hogyan védekezzünk ellenük?

Általános jó tanács, hogy a vadászat során, amikor csak lehetséges, ne menjünk be az erdő sűrűjébe, bozótokba, haladjunk az ösvényen. Mindig húzzunk hosszú nadrágot és cipőt, zoknival. A nadrág szárát tűrjük be a zokni alá, ne hagyjunk szabad bőrfelületet, ahol a kullancs megkapaszkodhat és ránk tapadhat. A kullancs lentről felfelé mászik, nehezítsük meg a dolgát! Minél nagyobb utat kell megtennie, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy időközben leesik. Tűrjük be a pólónkat is, ne adjunk esélyt a kitartó kullancsoknak sem és ellenőrizzük magunkat és gyermekeinket is 2-3 óránként.

  1. Hogyan képes ilyen erősen a bőrre akaszkodni?

A kullancs páros csáprágója segítségével kapaszkodik meg a zsákmányán. Csáprágóit a bőr alá fúrva V alakban kifeszíti azokat, rögzítve helyzetét, de ezen felül kiválaszt egy „cement” anyagot is, ami jobban odatapasztja a bőrhöz. Sokan meg sem érzik a csípést, hisz a kullancs egyfajta érzéstelenítőt fecskendez vissza a bőrbe, amely neurotoxinokat tartalmaz.

  1. Már a bőrön van, mit tehetünk most?

Semmi esetre se essünk pánikba, ha felfedezzük, kullancs van rajtunk. A legfontosabb, hogy minél hamarabb eltávolítsuk magunkról az állatot. A kullancscsípés első 24 órája kritikus, a hím kullancs pár órát tölt csak a bőrön vérszívással, viszont a nőstény kullancs ugyanerre napokon keresztül is képes. A bőrbe akaszkodástól számítva az első kis idő csak a nyiroknedvek szívásával telik, ezt követi (4-6 óra elteltével) a vér szívása. A viszonylag sokáig tartó étkezés során a kullancs a kinyert vér víztartalmát a sebbe visszajuttatja, így adva át a kórokozókat a gazdaszervezetbe. A kullancsbetegségek többsége két héten belül jelentkezik. A legfontosabb tünetek: láz, fejfájás, bőrpír, nyirokmirigy-duzzanat.

Tudta? A csípés első pillanatától kezdve a kullancs különleges technikával szűri meg a vért. Megtartja a vér alakos elemeit, és a csaknem fehérjementes plazmát visszanyomja a gazda hajszálereibe. Az eltelt idővel arányosan nő a fertőződés kockázata. Ezért törekedni kell a kullancsok minél rövidebb időn belüli eltávolítására.

+1 TIPP: Bölcsis, ovis vagy éppen iskolás a gyermeke?

Ha most igényel ingyenes kullancsveszély biztosítást, részt vehet nyereményjátékunkban is, amellyel értékes utalványokat nyerhet gyermeke iskolájának, óvodájának vagy bölcsődéjének és pluszban 100 ezer forint osztálypénzre szert tehet gyermeke osztálya számára!

gerentel_2

Regisztráljon a www.genertel.hu/kullancs oldalon, adja meg, hogy melyik intézménynek szeretne nyerni, és nyerje meg a 100.000 Ft-os osztálypénzt gyermekének, az iskolájának pedig az egyik 100.000 Ft értékű utalványok egyikét. Nem marad ki Ön sem a jóból, hiszen a kisorsolt személy nyereménye egy 30.000 Ft értékű MediaMarkt utalvány!

A kampány során intézménytípusonként egy-egy nyertest sorsolnak ki, azaz lesz egy bölcsire -, egy ovira- és egy iskolára szavazó nyertes játékos.

 

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*