fbpx

Napelemes kisvasút járja majd a Börzsönyt!

0

A Királyréti Erdészet közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt, hogy a kisvasút napelemes motorkocsijai sikeres pályavizsgát tettek. Így már csak egy dokumentum választja el az Ipoly Erdő Zrt.-t attól, hogy forgalomba állítsa a környezetbarát szerelvényeket. A tervek szerint májustól lehet majd a kisvasúttal felfedezni a Börzsöny szépségeit.

A tervek szerint a napelemes jármű nem a menetrend szerinti szerelvény helyettesíti majd – ehhez kicsi lenne a harminckét fős befogadó képesség – hanem vagy azzal együtt megy majd, vagy különjáratként kérhetik majd a kirándulók. Mivel az érdeklődés igen nagy az új szerelvények iránt, ezért az Ipoly Erdő Zrt. egy bejelentkezési, regisztrációs rendszert alakít ki mindazok kedvéért, akik a kisvasút miatt látogatnak a Börzsönybe.

Nem ez az első kezdeményezés idehaza. Már 2013 óta közlekedik Királyrét és Kismaros között egy Vili elnevezésű motorvonat, amely kizárólag csak megújuló energiaforrásokkal üzemel. „Vili” forgalomba állítása előtt a mérnökök tanulmányt készítettek annak érdekében, hogy minél szélesebb kör figyelmét felhívják a megújuló energiaforrásokkal működő szerkezetek fontosságára.

Magyarország természetvédelmi területein a környezet és főleg a levegő tisztaságának megőrzése előírás. A szennyezőanyag-kibocsátás visszaszorítására megújuló energiaforrás felé kellett fordulni, és a fotovoltaikus, napenergiával működő rendszerek már épp eleget bizonyítottak ezen a területen.

A vasúti közlekedésben külföldön már több helyen is megjelentek a napelemes kocsik, így csak arra volt szükség, hogy mindezt az itthoni keskeny nyomtávú vasúti üzemeltetésbe is átvigyék. A szakértők hozzátették, hogy a borús idő és az erdei körülmények sem jelentenek akadályt a napelemes szerkezetek használatában.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*