fbpx

Klímaváltozás hatása őshonos fafajainkra

0

Jelentős hatása van a klímaváltozásnak az őshonos fafajainkra. A téli jegesedés, a tavalyi áprilisi hóesés is megtizedelte a faállományt. Az erdőgazdálkodó szerint az ilyen, pár napig fennálló körülmény évtizedes nyomot hagy az erdőben. Elsősorban a fiatal bükkösök szenvedik meg a szélsőséges időjárást, de a fenyőerdők is pusztulnak. Az érintett állományok helyén őshonos fafajokkal újítják fel az erdőt, ezek a munkák idén tavasszal is folytatódnak.

A klímaváltozás a Bükk és a Mátra erdőire is hatással volt. Dudás Béla, a Mátrafüredi Erdészet vezetője elmondta, többhektáros területeken okozott károkat a tavalyi havazás és a nagy szelek. Egyes részeken erdő felújítási kötelezettség keletkezett – tette hozzá.

A klímaváltozás hatásait nem mindig érzékeljük közvetlenül, de abnormális jelenség az áprilisi 24-26 fok, csakúgy, mint a tavalyi mínusz öt fok és a több centis hótakaró. Az állományt mindkét szélsőséges időjárási körülmény megviseli, azonban a csapadék hektikus változása okozza a legtöbb kárt a szakember szerint.

Dudás Béla hozzátette: az erdők immunrendszerén kell javítani, ami az őshonos fajok megőrzésével és egy heterogén állományszerkezet kialakításával érhető el. A tölgyesek genetikai tartalékai jelentősek, az ebben rejlő lehetőségeket ki kell használni – hangsúlyozta a vezető. Hozzátette: az erdősítés azért is komoly folyamat, mert munkaerőhiányban szenvednek, és a változó időjárás sem segíti a munkát.

Forrás: M1 Ma délután / hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*