fbpx

Füleskuvik bukkant fel a kastélyparkban

0

Többéves szünet után ismét felbukkant egy füleskuvik a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén, pontosabban a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában.

A füleskuvik a hazánkban költő bagolyfajok legkisebb termetű képviselője, alig nagyobb egy feketerigónál. Vonuló madár, a telet az afrikai szavannákon tölti. Április végén, május elején érkezik vissza hozzánk. Az országban mindenütt előfordul, de csak kis számban. Mivel rendkívül rejtőzködő, éjszakai életmódú madár, ezért nehéz rábukkanni, állományáról pontos adatok nincsenek.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban néhány költőpárról tudunk, Biharugrán például az utóbbi években alkalmi fészkelő. Szabadkígyóson, a Wenckheim-kastély parkjában először 2011-ben, majd a következő két évben is regisztráltunk füleskuvik-költést. Több éves szünet után, idén április 29-én éjjel a kastélyparkban ismét felbukkant egy füleskuvik. Magát a madarat nem láttuk, de a hím jellegzetes, füttyögő hangja alapján biztosan be tudtuk azonosítani.

A füleskuvik nem épít saját fészket, hanem más madarakét foglalja el. Rendszerint parkok, gyümölcsösök öreg fáiban telepszik meg. Szívesen költ harkályodúban, de több alkalommal előfordult, hogy a szalakóták számára kihelyezett mesterséges költőládában bukkantunk rá.

Forrás: KMNP

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*