fbpx

Az Állategészségügyi Világszervezet is foglalkozott az ASP-vel

0

Az afrikai sertéspestis (ASP) betegség szempontjából számos fontos előírást megújítottak az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) 2018. május 20-25. között tartott éves rendes közgyűlésén. A párizsi egyeztetésen hazánkat dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos képviselte, aki a hivatalos program mellett 14 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselőivel folytatott kétoldalú tárgyalásokat elsősorban az ASP miatti kereskedelmi korlátozások enyhítése érdekében.

Május 20-25. között Párizsban tartották az OIE rendes éves közgyűlését. Magyarország OIE delegáltja, dr. Bognár Lajos országos főállatorvos mind a rendezvény általános vitáján, mind az egyes harmadik országok képviselőivel való tárgyalások során hangsúlyosan képviselte hazánk érdekeit.

A regionalizációról szóló általános vita – melyen az 53 európai régiós országot a magyar főállatorvos képviselte – eredményeként megújították a vonatkozó előírást. A most megerősített nemzetközi irányelv továbbra is azt fekteti le, hogy egy állategészségügyi járvány megjelenésekor ne az érintett ország teljes területére, hanem csak egy meghatározott régiójával szemben vezessenek be korlátozó intézkedéseket. Az ajánlás újbóli elfogadása a jövőben, állatbetegségek megjelenése esetén, tovább segítheti a magyar előállítókat érintő károk enyhítését. Szintén fontos, megújított szabályokat fogadtak el a tagországok egyes betegségektől való mentességének, illetve hivatalos mentességének elfogadásáról, melynek vitája során a 28 EU tagállamot képviselte Magyarország.

A konferencia általános napirendjei mellett dr. Bognár Lajos 14 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselőivel folytatott kétoldalú tárgyalást. Ezek nagy részén az afrikai sertéspestis betegség hazai megjelenése és az erre vonatkozó harmadik országi tiltások enyhítése (pl. Szerbia, Ukrajna, Japán, Szingapúr esetén) szerepelt a napirendi pontok között. Emellett hazánk országos főállatorvosa aláírta az ukrán hatóság által a Kárpátaljai régióban végzett róka veszettség vakcinázás 2018-2020 közötti kivitelezéséről szóló megállapodást is

Az OIE az állategészségügyi szolgálatok tagjai, illetve az állatorvostudományi egyetemek hallgatói számára minden évben fotópályázatot hirdet. Az egyeztetések mellett a magyar főállatorvosnak jutott a megtiszteltetés, hogy idén a nyertes ország képviseletében átvehette az európai régió díját. Az elismerést dr. Fekete Dániel, a Dabasi Járási Hivatal hatósági állatorvosa érdemelte ki „Csapatmunka” című művével.

Forrás: AM Sajtóiroda

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*