fbpx

Az ASP-ről – Bulgáriában

0

A vaddisznók tömeges elejtését rendelték el az észak-bulgáriai Dobrics megyében miután a vele szomszédos romániai Tulcea megyében az afrikai sertéspestis (ASP) 15 gócpontját azonosították.

A news.bg internetes lap írása szerint eredetileg október 1-jével kezdődik a vaddisznókra a vadászati idény, az állomány drasztikus ritkítása érdekében ezt most előre hozzák. A megyében található terveli erdőgazdaságban 387 egyedet tartanak nyílván, számukat 350-nel kívánják csökkenteni.

A betegség elleni intézkedések ennél szélesebb körűek. A sertésállomány fokozott ellenőrzése és nagy területek fertőtlenítése mellett megtiltották minden sertéshús, és azt tartalmazó élelmiszer bevitelét is Bulgáriába. Az ilyen termékeket a határon elkobozzák és megsemmisítik.

Ugyancsak elrendelték az Európai Unióból érkező járművek fertőtlenítését a határon. Az állategészségügyi hatóság illetékese szerint a fertőzés terjedésének egyik fő veszélyforrása a Romániából és Magyarországról a nyáron érkező nagy számú turista.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*