fbpx

Macska gondok

1

A macskák hatalmas pusztítást okoznak Ausztrália élővilágában, amelyről a napokban az Index is beszámolt. Ezen apropóból kifolyólag utánanéztünk annak, hogy a házi kedvencek a világ más részein milyen problémákat okoznak, és a vadgazdálkodók hogyan próbálnak védekezni ellenük.

Az Egyesült Államokban évente több mint egy milliárd kisemlősre és több száz millió madárra becsülték a macskák pusztítását. A „Cats & Wildlife: A Conservation Dilemma” című tanulmányban a szerzők azt írják, hogy sokkal nagyobb sűrűségben élnek, mint bármelyik más természetes ragadozó. Egy állatorvos szerint az állatkórházban kezelt madarak és kisemlősök 80 százaléka macskák áldozata volt. Elmira városa évente 600-800 kóbor macskát fogad be, és azok, akik a kóbor macskákat etetik, sem segítenek a probléma megoldásában.

A házi macska a világ 179 ezer szigetén fordul elő, emberi betelepítésnek köszönhetően. A szigetek nagy részén az őshonos fajok nem tudnak védekezni az emlős ragadozók ellen, így a hirtelen megjelent invazív faj igen sikeresen tudott terjeszkedni.

Egy néhány évvel ezelőtti kutatás („A global review of the impacts of invasive cats on island endangered vertebrates”) szerint 120 szigeten legalább 1758 gerinces – amiből 25 hüllő, 123 madár és 27 kisemlős – fajra van jelentős hatásuk, ezek többsége az IUCN veszélyeztett listán is szerepel. A macskák a felelősei a világon kihalt madár, kisemlős és hüllők 14 százalékért, továbbá a súlyosan veszélyeztett fajok 8 százalékának fő veszélyforrását jelentik.

A Hawaii szigeteken a 71 ismert madárfajból mára 23 kihalt, a fennmaradt 48 fajt és alfajt mind súlyosan veszélyeztett vagy veszélyeztett kategóriába sorolják, a macskák itt is kiemelten nagy problémát okoznak. A Hawaiʻi Division of Forestry and Wildlife és az U.S. Fish and Wildlife Service örökbeadással illetve eutanáziával próbálja csökkenteni a kóbor macskák számát – amit 2014-ben 15000 – 20000 körülire becsülték.

Magyarországon a kóbor macskák számát a Magyar Madártani Egyesület 2011-ben 2 millióra saccolta, amiből a fővárosban több mint 200 ezer él.

Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

  1. Véleményem szerint a magyar vadászok többsége tisztában van a kóbor macskák és a kóbor kutyák kártátelével, de visszafogottak a gyérítésükben, mert igen nagy ellenállásba ütköznek az állatvédőkkel szemben. A vadászati törvény ugyan bizonyos korlátozással, feltételekkel lehetővé teszi e kártékony “házi kedvencek” eltávolítását a vadászterületekről, de sok esetben az elejtő vadászokat kisebb-nagyobb mértékben, de elítélik. Személyesen találkoztam olyan hatósági vadász személlyel, aki a vadászat megkezdése előtt felhívta a vadászok figyelmét arra, hogy a kutya és a macska – a vadászati törvényben – nem szerepel a vadászható állatfajok között, tehát ne lőjön rá senki. Ilyen körülmények között a többi vadon élő állatok száma meg rohamosan csökken. Kellene egy határozott “gordiuszi csomó” -hoz hasonló megoldás!

Reagálj

*