fbpx

„Légiháború” vaddisznók ellen

0

A calgaryherald.com szerint Alberta (Kanada egyik délnyugati tartománya) Mezőgazdasági és Erdészeti hivatalnokai kamerával felszerelt drónokat alkalmaznak, hogy felkutassák a sertesvadat északnyugat Edmonton két régiójában.

A két kísérleti területen – Lac Ste. Anne és Woodlands körzetében, amik a vaddisznóállomány „melegágyai” – számos drónnal dolgoznak jelenleg is sikeresen. Különösen télen hatékony ez a módszer, amikor a hó mélyebb és a disznók ugyanazt a váltót használják, ezt pedig kristálytisztán látszik a légifelvételekről. Eleinte kérdéses volt, hogyan tudnak a drónok hideg időjárási körülmények között működni, de a kísérlet vezetőinek kellemesen kellett csalódniuk.

A disznókat itt egyébiránt csapdázzák, majd humánus módon elaltatják. Sokszor paraziták és fertőzések ellen is vizsgálják a vadat, és a jövőben DNS vizsgálatok bevezetését is tervezik a kutatók.

Ez a módszer a közel 10 évig tartó „50 dollár egy disznóért” rendszert váltotta fel, amelynek keretein belül körülbelül 1135 egyed került terítékre, de nem váltotta be a populációszabályozó célját.

A projektben hatóságok, kutatók, földtulajdonosok vesznek részt, felmérik az okozott kárt és egészségügyi kockázatot, amit ez a vadfaj jelent. Albertában sosem készítettek kutatást a disznókról, nincsen elérhető adat a populációt tekintve. A tartományban az 1990-es évek óta jelentenek problémát a vadfarmokról elszabadult vaddisznók.

A hatóságok egyelőre nem tervezik puskákkal felszerelni a drónokat, de még számos kihasználatlan lehetőséget látnak bennük…

Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*