fbpx

Vadászat és természetvédelem

0

A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) átfogó kutatást készített az afrikai a fenntartható vadászatról, mint természetvédelemről.

Amikor a vadvilág megőrzéséről beszélünk a fő veszélyforrásként a népesség növekedése miatti élőhelypusztulásra gondolunk, ennek okán növekvő az igény a megművelhető területek iránt. A megélhetési problémák orvvadászathoz vezetnek, köszönhetően a vad nagy értékének és keresletének a helyi piacokon.

Ugyancsak érdekes téma, ami ilyenkor felmerül, az maga a fenntartható vadászat, de hogy mit is jelent ez? Magában foglalja a vadfajok szociális, ökológiai és ökonómiai szempontból átgondolt gazdálkodását, miközben a populációkat és az előhelyt is fenntartják.

A vadvilág fontos megújuló természetes energiaforrás, amit ha megfelelően kezelnek folyamatos tápanyagot és anyagi bevételt biztosít. Az élelmiszerbiztonsághoz is hozzájárul, segít a szegénység csökkentésében és megélhetésben, különösen a mezőgazdasági területeken a fejlett és a fejlődő országoknál is.

Történelmileg a vadászat befolyásolta az emberiség fejlődését, kultúráját, vallását és a közéletét. Ez a kutatás fényt derít arra, hogy nagyon kevés tevékenység – már, ha van egyáltalán ilyen –, ami hasonló kapcsolattal bír, mint a vadászat a civilizáció során az őskortól az internet koráig.

A vadászat ösztönözi a helyi közösséget és a földtulajdonosokat az élőhely védelmére, és a vadvilág fenntartható használatára. Mindemellett a vadászat munkalehetőségeket teremt, főként vidéken, ahol kevés a munkalehetőség, a munkanélküliek aránya pedig minden csak nem alacsony.

A vadászati turizmus hozza a legnagyobb profitot a vadászatban, Dél-Afrikában 65,6 – 137 millió dollár bevételt jelent, míg Tanzániában 27.6 – 36.1 millió dollárt. Ez a bevétel biztos anyagi alapot jelent az élőhelyfejlesztésre, még nagyobb területeken is.

A kutatást angol nyelven ide kattintva olvashatja el!

Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*