fbpx

Fontos a vadriasztó lánc!

0

A madárbarát kaszáláshoz az egyik legszükségesebb feltétel, hogy a vadriasztó láncok megfelelő állapotban legyenek.

Magyarországon jogszabály írja elő a madárbarát gyepkezeléseket a Natura 2000-es, az országos jelentőségű védett, valamint az AKG-programban résztvevő területeken. Az egyik legfontosabb feladat a vadriasztó lánc felszerelése. Az oldalra kinyúló láncot a traktor elé kell szerelni, legalább olyan szélességben, amilyen a kasza. Fontos, hogy a lelógó láncok maximum 20 centiméter távolságra legyenek egymástól és kaszáláskor érintkezzenek a talajjal.
Ezek a szerkezetek arra szolgálnak, hogy felriasszák a gyepekben megbúvó madarakat, ízeltlábúakat, kétéltűeket és emlősöket, s így azok időben el tudjanak menekülni, még mielőtt a gép kárt tenne bennük. Praktikus olyan vadriasztó szerkezetek használata, amelyeken a láncok felső részét 30-40 centiméter hosszú köracél pálcák helyettesítik, s csak azok alsó részén van lánc. Így elkerülhető, hogy a láncok összegubancolódjanak, vagy felcsavarodjanak a tartóvasra.
A madárbarát gyepkezelés másik fontos eleme, hogy a kaszálást ne kívülről befelé végezzük, mert így beszorítanánk a madarakat, hanem belülről kifelé haladjunk, hogy a madarak és az apróvad ki tudjanak menekülni. Ha kaszálás közben egy Natura 2000-es jelölőfaj fészkelését észleljük, akkor a kaszálást abba kell hagyni és megfelelő területet kell kihagyni.
Forrás: KMNP
Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*