fbpx

Ízelítő októberi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei tizedik lapszámában ezúttal a dámokkal kapcsolatos szakmai kérdéseket járjuk körül. A lapot október 4-től keresse az újságosoknál! Ha nem akar addig várni, akkor pár perc alatt könnyen előfizethet (így a magazin már korábban a postaládájában várja majd), amennyiben ide kattint.

A tartalomból:

– Honos vagy hontalan? Bár az elmúlt években a dám magyarországi létjogosultságát megkérdőjelező, a dámot közellenségnek kikiáltó hangok kissé elhalkultak, azért nem árt résen lenni. Egy nemrégen napvilágot látott tanulmány pontosan azt boncolgatta, hogy valójában őshonos-e ez a faj nálunk, vagy sem. Nos, a szerző érdekes érveket ütköztetett, melyek alapján azt hisszük, vakmerő botorság volna a faunaidegen jelzőt ráaggatni a lapátos agancsúakra…

– Októberi körkérdéses összeállításunkban olyan dámbikák elejtésének történeteit szedtük képletesen csokorba, amelyek mind-mind egy első találkozásokról szólnak, s bár mind a vad elmúlásával végződnek, a vadászok mégis pirosbetűs ünnepnapként őrizték meg őket emlékezetükben. A cikkben megszólal dr. Varga Gyula, Jung Jenő, Csík János, Sándor Péter és Stohl András.

– Otthon állok a vadászkönyveket felvonultató polcom előtt, s magamban némán azon tanakodom, hogy melyik kötetet poroljam le… Megakad a szemem egy nemrégen szerzett antikvár „versenyzőn”, amely kék bőrkötéses gerincével igazi különcként áll az amúgy is tarka felhozatalban. Leemelem, s megvizsgálom közelebbről. Kopottas borítóján jól olvashatóan, arany betűkkel szedve az alábbi megjelölés olvasható: Szabolcs József – A dámvad. Alapmű, amelynél tüzetesebben a vadfajjal senki sem foglalkozott idehaza. De vajon ki is volt az a Szabolcs József? Barátait, illetőleg egykor volt kollégáit hívtuk segítségül a kérdés megválaszolásához.

– Mi kell egy jó vadászöltözék elkészítéséhez? Ha három szóban kellene összefoglalni, akkor: tapasztalat, tradíció, innováció. Németh Zoltán kollégánk a HäRKILA Pro Hunter Move ruhait tesztelte.

– Juhász Ferenc múlt hónapban nem fejezte be bőgési naplóját, amelynek folytatását az októberi VADÁSZLAP-ban olvashatják.

– Októberi lapszámunkban sem maradhat el az ország vadászterületeinek szemrevételezése. Ezúttal Békés megyében jártunk, a Battonyai Dózsa Vadásztársaságnál.

– A sörétes puska hengeres csőfuratának szűkítése – a choke – jelentősen befolyásolhatja a fegyver szórását, így a sörétlövés, illetve a lövő teljesítményét is. Legalábbis ez az elfogadott álláspont a vadászok és a koronglövők széles táborában. Simon Szabolcs kollégánk egy kicsit gyakorlati szempontok alapján vette górcső alá és „tesztelte” a szűkítéseket.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*