fbpx

A Természetvédelmi Világszövetség szerint szükség van a trófeavadászatra!

0

Nagyon érdemes cikk jelent meg a közelmúltban a The Guardian honlapján azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyságban egyre többen betiltanák az afrikai vadásztrófeák importját. A felhívás megjelenését követően több szervezet is tiltakozott a tervezett intézkedés ellen, köztük a világ egyik legnagyobb természetvédelmi egyesülete, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) is. Szakembereik hangsúlyozzák, hogy nem a törvényes keretek között zajló trófeavadászat veszélyezteti az afrikai élővilágot, sőt!

Kutatások éppen azt bizonyítják, hogy az a populációk növekedéséhez járul hozzá, hiszen jelentős anyagi keretet biztosít a fajvédelem számára. Az orrszarvúkra, elefántokra, oroszlánokra és egyéb vadfajokra sokkal inkább az élőhelyek elvesztése és szétdarabolódása, a helyi lakosokkal kialakuló konfliktusok, a zsákmánybázis kimerülése és az orvvadászat jelenti a veszélyt. Ezek ellen pedig jelentős pénzügyi források segítségével lehet küzdeni, amit többek között a tervezett, szabályzott trófeavadászból tudnak előteremteni.

A szakemberek szerint a hagyományos turizmus nem tudná helyettesíteni a trófeavadászatot, mert az csak néhány helyen lehetne megfelelő alternatíva, és az ágazat sok szempontból kiszámíthatatlan. Úgy vélik, hogy több lábon kell állni, amibe beletartozik a vadászati turizmus is.

“Nem vadász, hanem pragmatikus és tapasztalt természetvédő vagyok, aki arra törekszik, hogy a világ megértse, nem minden fekete vagy fehér, a szürke árnyalatai is léteznek” – hangsúlyozta Dr. Tim Davenport, a Wildlife Conservation Society tanzániai országigazgatója is, aki szintén úgy véli, hogy a fajok megmentéséhez elengedhetetlen a fenntartható vadászat, ami védelmi projekteket tud finanszírozni, de megélhetést is biztosít a helyi emberek számára. Példaként említette, hogy Tanzánia oroszlánjainak több mint fele nem nemzeti parkokban él, ami azt is jelenti, hogy a megmaradásuk nagyban függ a vadgazdálkodástól, a vadászati turizmustól.

Persze van, aki mindezt máshogyan gondolja, és semmiképpen sem tudja elfogadni a trófeavadászat szükségességét.

Az viszont biztos, hogy egy érdekes és minden szempontból hasznos vita bontakozott ki az Egyesült Királyságban, amit természetesen sok szempontból lehet vizsgálni. Az azonban kiemelendő, hogy a fenntartható vadászat fontosságát a gyakorló természetvédelmi szervezetek is fontosnak tartják.

A The Guardian cikke a témában.

Forrás: The Guardian nyomán Erdő-Mező Online

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*