fbpx

Mamut DNS az elefántcsonttárgyakban

0

Gyapjas mamut DNS-ét mutatták ki brit kutatók elefántcsontból készült csecsebecsékben, amelyek Kambodzsából származnak.

A 10 ezer éve kihalt faj génjei megléte a kambodzsai tárgyakban meglepte a vizsgálatot végző WildGenes természetvédelmi szervezetet, mivel már az első tesztek kimutatták a létezését és különösen szokatlan egy olyan trópusi ország termékeiben, mint Kambodzsa.

A WildGenes az elefántcsontból készült tárgyak DNS-vizsgálatával igyekszik feltérképezni a csempészáru származását, hogy megkönnyítse a fellépést az elefántagyarral folytatott illegális kereskedelem ellen. A szervezet a skóciai Edinburgh állatkertjének laboratóriumába küldte vizsgálatra a Kambodzsában begyűjtött elefántcsonttárgyakat.

A civil szervezet szakértői egyelőre nem tudják megmondani, hogy a mamut-DNS felfedezéséből milyen következtetésekre lehet jutni az elefántok védelmét illetően.

A WildGenes célja létrehozni Phnompenben egy genetikai kutatólaboratóriumot a tiltott termékek származási helyének megállapítása céljából. Úgy vélik, ennek ismeretében hatékonyabb lehet a küzdelem az elefántcsont-kereskedelem ellen.

Alex Ball, a szervezet programigazgatója szerint a világon évente 30 ezer elefántot ölnek meg az agyarukért, és Kambodzsa az egyik olyan hely, ahol növekvőben van az elefántcsonttal folytatott tiltott üzletelés.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*