fbpx

Fontos a vadetetés a téli időszakban

0

Télen a hó elzárhatja az élelmet a vad elől, így ilyenkor szükség van az etetésre.

A feladatot végző hivatásos vadászok Békés megyében nagyságrendileg ezer tonna lucernaszénát és több ezer tonna szemestakarmányt juttatnak ki.

A vadásztársaságok egyik legfontosabb feladata, hogy etessék a vadat. Erre egy tipikus eset a hideg, a fagy és a hó. Ilyenkor ugyanis a hó elzárhatja a természetes táplálékszerzés lehetőségét, ezért az embereknek, a vadászoknak kell pótolni a kieső élelmet – tudtuk meg a megyei vadászkamarától.

– Ha nem adunk a vadon élő állatoknak táplálékot, lesoványodnak, elpusztulnak, így az etetésük a törzsállomány megőrzése érdekében is fontos. De azért is, mert, ha nem kapnak élelmet, az ember által lakott településekre is bemennek, és lerágják, amit találnak, tönkretehetik a kerteket, a dísznövényeket – árulta el az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Hrabovszki János kiemelte, fontos, hogy a gazdálkodók, gyümölcsösgazdák télen is kimenjenek a földjeikre, akkor is, ha az elkerített.

– Nézzék meg a területet, mert télen is fontos ellenőrizni a történteket. Ha esetleg a gazda azt tapasztalja, hogy a vad kárt tett a területen, szóljon a helyi vádásztársaság képviselőjének, hogy közös erővel megoldást találjanak a problémára, ne legyen nagyobb kár – tanácsolta az elnök.

Megtudtuk, a vadállománynak a vadásztársaságok, a vadásztársaság alkalmazottjai, a hivatásos vadászok hordják ki a takarmányt a járműveikkel. Az intenzív vadetetés októbertől egészen márciusig tart, és Békés megye több mint nyolcvan vadásztársasága nagyságrendileg ezer tonna lucernaszénát juttat ki az őzeknek, nyulaknak, dámoknak. Mindezek mellett szemestakarmányt is kap a vad, melyet a megyében jelentős fácánállomány is fogyaszt. Mellettük természetesen más állatok is jóllaknak ilyenkor, többféle védett, nem vadászható élőlény is itt keres élelmet magának, így például a különféle énekesmadarak is nagy számban előfordulnak az etető körül.

– Több mint két és fél ezer tonna szemestakarmányt etetünk fel ilyenkor. Ezt még aratás idején raktározzuk be, jellemzően a terménytisztítók mellékterméke, a többi közt törtkukoricát vagy napraforgóocsút tárolunk télire – ismertette az elnök.

Hrabovszki János hangsúlyozta, az etetéssel a vad megőrzéséről is gondoskodnak a vadásztársaságok.

– Nemcsak a vadászható törzsállomány megtartása fontos, hanem az is, hogy újra tudjanak szaporodni az ország, a megye természetét színesítő vadon élő állatok, hogy aztán a tél elmúltával ismét jó kondícióban vágjanak neki az új tavasznak – emelte ki a vadászkamara megyei elnöke.

Forrás: beol.hu / Busi Ottó / greenfo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*