fbpx

Holló találkák az Anna-ligetben

0

A Körösvölgyi Állatpark télire bezárta kapuit, a megcsendesedett Anna-ligetben azonban ilyenkor is zajlanak érdekes események. A múlt év, de különösen a tél folyamán több alkalommal sikerült megfigyelni, hogy két vadon élő holló tesz rendszeres látogatásokat állatparki fajtársaiknál.

A Körös-Maros Nemzeti Park Szarvason található Körösvölgyi Állatparkjában két holló, Pákó és Csucsu, egy tojó és egy hím példány kerül bemutatásra, akik bár különböző neműek, mégsem alkotnak egy párt egymással. A hollók a természetben is alaposan megfontolják kivel fognak fészkelésbe. Mivel Pákó és Csucsu ráadásul ember kézben nevelkedett madarak, ezért náluk még összetettebb a párválasztás kérdése.
A hollók a vadvilág egyik legintelligensebb élőlényei, akik fejlett társas kapcsolatokat folytatnak. Mivel úgynevezett én tudattal is rendelkeznek, ezért képesek önmaguk csoporton belüli besorolására. Érdeklődnek minden számukra izgalmas környezeti inger után. Legyen az akár egy csillogó, furcsa tárgy vagy épp egy idegen fajtárs. Így történhetett, hogy a vadon élő hollók, valószínűleg hangjuk alapján vették észre az állatparki madarakat és ezt követően fel is keresték azokat.
A két holló eleinte csak a közeli fák biztonságából figyelte Pákót és Csucsut, később pedig már közelebb bátorkodtak röpdéjük közvetlen közelébe. Az őszi csoportos túravezetések során is volt alkalom megfigyelni néhány hasonló jelenetet. A látogató „idegenek” valószínűleg a közeli arborétum fészkelőként regisztrált hollói lehetnek, akik igazi társasági lényként keresik fajtársaik közelségét, azok legnagyobb örömére.
Az Állatpark idén 2019. március 15-én nyitja meg kapuit vendégei számára.
Forrás: KMNP
Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*