fbpx

Támadják a Vadászati Világkiállítást – FeHoVa

0

Február 7-én délelőtt hivatalosan is megnyitotta kapuit a 26. FeHoVa – Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás. Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a fő téma a 2021-es Vadászati Világkiállítás, ebben az esztendőben pedig ez kiemelten így volt.

Az Erdő-Mező Online idei FeHoVa képgalériája

„Tucatnyi kiállításunk van egy évben, és mindegyik egyedi a maga nemében, a legkülönlegesebb egyértelműen a FeHoVa” – fogalmazott köszöntő beszédében Ganczer Gábor. A HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója ezt az alábbi okokra vezette vissza: a rendezvényen megjelenő vadász és horgász közösségre, az azt körülvevő szenvedélyességre, és arra, hogy a kiállítás a Kárpát-medence egyik kiemelt szakmai eseménye.

Harcos időszak következik az ágazatban

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szokásához híven az elmúlt esztendőkben elért ágazati eredmények összefoglalásával nyitotta meg a FeHoVa vadászati kiállítást. Ebből az első lépés a fegyvertörvény leegyszerűsítése volt, valamint az ezzel kapcsolatos bürokrácia csökkentése. Az intézkedés azonban a politikus szerint az Európai Unió miatt veszélybe került. “Az EU ránk akar erőltetni egy értelmetlenül bürokratikus eljárást. Cseh barátaink éppen ezért be is perelték az Európai Parlamentet, amihez Magyarország is csatlakozott a szuverén hazai szabályozás védelmében” – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Szintén fontos volt a vadászati törvény módosítása, a vadkár kapcsán tett lépések, például a hamarosan megjelenő protokoll megteremtése. A harmadik kiemelt pont a szakmai megállapodás a horgászokkal, természetvédőkkel, a CIC-vel, a minisztériumokkal. De szintén lényeges az Országos Magyar Vadászkamara szerepének megerősítése, amivel több milliárd forintos Vadgazdálkodási Alap jöhetett létre.

Kiemelt téma volt a Vadászati Világkiállítás, aminek kapcsán Semjén Zsolt hangsúlyozta: a médiában támadt költségvetési források nem csak a rendezvény megszervezését szolgálják, annál sokkal távolabbra mutató fejlesztések várhatók. A HUNGEXPO felújítása például az állami tulajdonban lévő vásárközpont modernizálását jelenti, ami minden kiállításnak szükséges – többek között az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényeknek is.

Semjén hangsúlyozta, hogy a programok előkészítése már zajlik, a projektcég megalakult, az hamarosan a tényleges munkát is megkezdi. Emellett kiemelte, hogy a rendezvény hivatalosan is “Vadászati Világkiállítás” lesz. “Minden ilyen nagyszabású projekt támadások alatt fog állni. Ha nagy mennyiségű pénzről van szó, akkor mindig megjelenik a furkálódás, az irigység. Éppen ezért össze kell állnunk, nem szabad pletykálni, és megrémülni sem a média támadásaitól. Bátorság, phalanxba kell állnunk, együttműködnünk” – hívta fel a szakma figyelmét a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: a Vadászati Világkiállítás az erdészek munkáját is be fogja mutatni. Semjén Zsolt mindemellett arra kérte a vadászokat, hogy már most kezdjék el gyűjteni a különleges trófeákat, vadászati relikviákat, amiket 2021-ben be lehet mutatni országszerte.

Nagy István agrárminiszter többek között arról beszélt a FeHoVa megnyitóján, hogy az új rendelkezések értelmében már lehetőség van a tájegységi határok módosítására, lehet vadászni elöltöltős fegyverrel is, valamint a solymászok, íjászok mentesülhetnek a lővizsga letétele alól.

50 milliárd a HUNGEXPO fejlesztésére

Kovács Zoltán a 2021. évi „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás megrendezésével, szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolását végzi kormányszinten, így nem meglepő, hogy az idei FeHoVa egyik kiemelt meghívottja volt.

“Felállítottuk a munkaszervezeteket, megalakult a projektcég, és jövő héten pedig a munkáját is megkezdheti”- hangsúlyozta a politikus, aki szintén kiemelte, hogy a HUNGEXPO fejlesztésére megszavazott 50 milliárd forint nem csak a Vadászati Világkiállítás megszervezését szolgálja, reményeik szerint az évtizedekre meghatározza a vásárváros és Budapest életét.

Kovács Zoltán beszédében rávilágított: az ember mindig is a természet elválaszthatatlan része volt és az is marad, annak minden felelősségével és lehetőségével.

A FeHoVa megnyitóján beszédet mondott még George Aman, a CIC elnöke, valamint MOHOSZ vezetője dr. Szűcs Lajos. A rendezvény részeként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánymegbízott és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke aláírta a Vadászati Világkiállítás stratégiai megállapodását.

A FeHoVa megnyitóján Reviczky Gábor színművészt is kitüntették, a szenvedélyes horgász a magyar erdők nagykövete lett.

Az Erdő-Mező Online az A pavilon 201/B2 standján várja a látogatókat magazinunk vadászati különszámával, gyereksarokkal és egy regisztrációért cserébe gravírozott EM tollal. A kutyások pedig szokás szerint eljöhetnek pihenni standunkra, hiszen étellel, itallal és fekhellyel várjuk a kis kedvenceket.

Forrás: Gribek Dániel – Erdő-Mező Online

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*