fbpx

Példa nélküli per indult a delfinvadászat betiltásáért

0

Környezetvédők pert indítottak a delfinvadászat betiltásáért Japánban – derült ki hírügynökségi forrásokból csütörtökön.

Az aktivisták a múlt héten nyújtották be eddig példa nélküli keresetüket, amelyben azt kérték a vakajamai kormányzótól, hogy vonja vissza a Taidzsi kikötőjében horgonyzó hajóknak adott hároméves halászengedélyt. Az ország nyugati részén, Honsú szigetén található kisváros halászai évente több száz tengeri emlőst, főként Risso-delfineket zsákmányolnak a hat hónapig tartó vadászidényben.

A japán halászok egy kis öbölbe terelik a delfineket. Hajóikkal szándékosan nekiütköznek a tengeri emlősöknek, amelyek így elveszítik tájékozódó képességüket. A menekülő egyedek sokszor összezúzzák magukat a sziklákon vagy a hálókban fennakadva megfulladnak.

A kegyetlen hagyománnyal egy 2009-ben bemutatott dokumentumfilm, Az öböl (The Cove) ismertette meg a világot. A hatalmas nemzetközi felzúdulást keltő alkotást később Oscar-díjjal jutalmazták.

Az egyik ügyvéd szerint ez az első jogi eljárás a taidzsi delfinvadászat betiltásáért. A környezetvédők azzal érvelnek, hogy a kegyetlen vadászati módszer sérti a japán állatvédelmi törvényt.

„Sok japán azt hiszi, hogy a delfinek halak, és hibásan úgy gondolják, hogy nem vonatkozik rájuk ez a jogszabály” – magyarázta Jabuki Ren, egy helyi környezetvédelmi civil szervezet vezetője, aki egy taidzsi lakossal együtt nyújtotta be a panaszt.

Japánban a húsukért vadásszák a delfineket, de a kínai kereslet növekedésével egyre többet adnak el belőlük akváriumoknak is. A tokiói kormány és a helyiek szerint a delfin- és bálnavadászat a japán hagyományok része. A szigetország decemberben bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), és újrakezdi a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

 Forrás: MTI
Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*