fbpx

Kutyák fenyegetik a vadvilágot

0

Lehet, hogy a legjobb barátainknak tartjuk őket, de az egyik legnagyobb fenyegetést ők jelentik a vadvilág számára.

Tudósok szerint egy tucat madárfaj kipusztulásához járultak hozzá, és az ember által telepített fajok közül a harmadik legnagyobb pusztítást okozzák a macskák és patkányok után. Úgy tartják, közel 200 súlyosan veszélyeztetett fajt fenyegetnek négylábú kedvenceink, de még így is rendkívül kevés figyelmet fordítanak ennek a témának. Becslések szerint világszerte több mint egy milliárd eb kóborolhat, pontos adatok nincsenek, de természetvédők szerint a számok egyre csak nőnek.

A kétszáz veszélyben forgó faj csaknem fele emlős, továbbá 78 madár, 22 hüllő és 3 kétéltű is szerepel a listán, a leginkább érintett területek pedig Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, Karib szigeteken és Óceániában találhatók.

Kedvenceink ötféleképpen okozhatnak kárt a vadvilágban: ők maguk válnak ragadozóvá, és pusztítják a vadon élő állományt; az ökoszisztémát zavarják; betegségeket terjesztenek; természetes ragadozókkal versengenek a zsákmányállatokért; hibridizálódnak közeli fajokkal.

Lengyelországban kameracsapdák dokumentálták, ahogy hiúzok zsákmányából lakmároztak, Új-Zélandon a fürj kihalásához nagymértékben hozzájárultak. Chilében a rehabilitációra szállított puduk (a világ legkisebb szarvas faja) 70 százaléka kutyák okozta sérülésekkel érkezett. Csak Brazíliában 37 őshonos faj került veszélyben, míg Indiában a nagy indiai túzok maradék száz egyedére mér végzetes csapásokat az ember legjobb barátja. – Olvasható a BBC honlapján.

A megoldás egyszerű, mégis számos etikai kérdést von maga után, sok országban például tilos ezeket a kóborló ebeket elejteni.

Forrás: VL / Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*