fbpx

Az EU legnagyobb állategészségügyi kihívása

0

Az Európai Unió legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, aki szerint a magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel Magyarország nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

A Japánban tárgyaló Budai Gyula hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleményben emlékeztetett rá, hogy ez a három ország a magyarországi élelmiszerek Európán kívüli legfontosabb felvevőpiacai között van.  Tavaly Magyarország – első európai országként – megállapodott Japánnal a baromihús-bevitel regionalizációjáról egy járvány esetén. Ezzel nem az egész ország területéről, csak a járvánnyal fertőzött területről tiltja meg Japán a magyar baromfihús szállítását. Ezt szeretnék a sertéshúsra is kiterjeszteni, később pedig Kínával és Dél-Koreával is hasonló megállapodást szeretnének kötni – tette hozzá.

Hangsúlyozta, január 31. óta Szingapúrral is van regionalizációs együttműködés. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar hatóságok által a járvány megfékezésére tett lépések nemzetközi szinten is elismertek.

Budai Gyula kitért arra is: a magyar élelmiszeripari termékeknek Európán kívül Japán az első számú piaca, az oda szállított magyar élelmiszeripari termékek 90 százalékát a hús és a húskészítmények adják. A magyarországi kivitel a szigetországba 2017-ben 113 millió dollár volt, az afrikai sertéspestis miatt 2018 első 11 hónapjában 43 százalékkal, 60 millió dollárra esett vissza – tudatta.

Budai Gyula Japánban többek között a magyar termékek egyik legnagyobb szigetországi forgalmazó cégével és Norio Kumagai japán főállatorvossal is tárgyal, valamint részt vesz a Foodex élelmiszeripari szakkiállítás magyar standjának megnyitóján. A 150 négyzetméteres magyar standon tizennégy vállalat mutatja be termékeit.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*