fbpx

1700 faj sodródhat a kihalás szélére

0

Egy friss tanulmány szerint 2070-re 1700 kétéltű-, madár- és emlősfaj sodródhat a kihalás szélére az emberiség miatt – számol be az IFLScience. A Ryan Powers, a Yale Egyetem munkatársa által vezetett csapat azt vizsgálta, hogy miként hat mintegy 19 ezer vadon élő állatra a világszerte tapasztalható szocioökonómiai fejlődés, illetve a földhasználat alakulása. Eredményeik alapján a folyamatok 850 kétéltű-, 400 madár- és 350 emlősfaj fennmaradását fenyegetik.

Walter Jentz, a csapat tagja szerint a fajok számának csökkenése visszafordíthatatlanul károsítja az ökoszisztéma működőképességét és az emberi jólétet. „Míg a bolygó távoli helyein a biodiverzitás romlása látszólag nem érint minket közvetlenül, következményei az emberi létfenntartásra globális szinten érezhetőek lesznek” – mondta a szakértő.

A kutatók azt elemezték, hogy miként hathat a fejlődés a vizsgált fajok elterjedésére. Az állatok a legnagyobb arányban Közép- és Kelet-Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, illetve Délkelet-Ázsiában tűnhetnek el. Fontos azonban kiemelni, hogy az ökoszisztéma nem ismer határokat.

A kutatók szerint friss adataik segíthetnek meghatározni, hogy mely élőlények igénylik a legnagyobb odafigyelést. Az érintett fajok védelmében a döntéshozóknak és természetvédelmi szervezeteknek mihamarabb lépniük kell.

Forrás: ng.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*