fbpx

Közel harminc őz- és szarvastetemet találtak

0

Közel harminc őz- és szarvastetemet találtak az Arad megyei (Románia) Pécska és Kispereg határában, a román-magyar államhatár közelében – írta március 13. az Aradihirek.ro portál.

A vad minden bizonnyal mérgezésnek esett áldozatul. A román hatóságok ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, és azt is vizsgálják, hogy a mérgezés az elpusztult vadállatok ellen irányult-e, vagy az őzek és szarvasok a rágcsálóknak szánt mérget ették meg. A tetemekből vett mintákat a temesvári regionális állategészségügyi igazgatóság laboratóriumába küldték vizsgálatra.

Legutóbb 2012. januárjában volt őzpusztulás Arad megyében, akkor Kisiratos, Kisjenő és Kürtös környékén több mint 200 tetemet találtak. Az akkori vétkeseknek bírságot kellett fizetniük a kártevők ellen kiszórt méreg felelőtlen használatáért.

Az Aradihírek.ro portál kitért arra, hogy a térségben régóta feszült a viszony a vadkárok miatt a gazdák és a vadásztársaságok között: a földművelők szerint a túlszaporodott vadállomány megdézsmálja és letapossa a vetést. A termelők állítják, hogy a vadászok nem látják el a vadgazdálkodási feladataikat, nem etetik természetes élőhelyeiken az állatokat, emellett túl kis számban állapítanak meg elejtései kvótákat. Ezzel szemben a vadászok kitartanak amellett, hogy nincs túlszaporodás.

Egy szakértő szerint Arad megyében 700 ezer hektárnyi területen 10 ezernél több őz él, és az állatok a nyugati vidéken, a magyar határral szomszédos területeken csoportosulnak.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*