fbpx

Klímaváltozás: Attenborough és a tények

0

A BBC One televíziós csatorna megbízásából „sürgősséggel” készülő alkotásban Sir David Attenborough, a legendás természetfilmes szigorúan csak a már feltárt tényeket dolgozza fel.

„A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy ha a következő évtizedben nem cselekszünk radikálisan, visszafordíthatatlan károkat okozunk a természetben, társadalmaink pedig összeomlanak” – idézte a BBC Sir David Attenborough szavait a természetfilmes új, a tervek szerint még idén tavasszal bemutatandó dokumentumfilmjéből, amely egyelőre a Klímaváltozás: a tények munkacímet viseli.

A legendás természetfilmes legújabb munkája, mint a címe is jelzi, a már jelenleg is zajló éghajlati katasztrófa hatásaival foglalkozik.

A BBC One televíziós csatorna megbízásából „sürgősséggel” készülő alkotásban Attenborough szigorúan csak a már feltárt tényeket dolgozza fel.

A Climate Change – The Facts (Klímaváltozás – A tények) című filmjében nemcsak a bolygót fenyegető problémákkal, hanem a lehetséges megoldásokkal is foglalkozik. A természettudós szerint a legijesztőbb, hogy a környezet sokkal gyorsabban változott, mint azt képzelték nagyjából 20 évvel ezelőtt – írja a BBC.  A filmben klimatológusokkal és meteorológusokkal folytat interjút a természettudós, emellett pedig megismerhetjük az utóbbi idők pusztító természeti jelenségeit (mint például a legutóbbi kaliforniai erdőtüzet), valamint az amögött meghúzódó tudományos tényeket. Emellett azt is megnézhetjük, már most milyen hatása van a globális felmelegedésnek.

A 92 éves zoológus a tavalyi lengyelországi Katowicében tartott klímaváltozási csúcstalálkozón, a COP24-en dörgölte a világ politikai elitjének orra alá a valóságot. Az idén januárban a svájci Davosban tartott Világazdasági Fórumon pedig Vilmos herceggel beszélgetve hívta fel a döntéshozók figyelmét a klímaváltozás várható hatásait mérséklő cselekvésre.

Attenborough szerint amikor az 1950-es években elkezdett filmezni, még nem gondolta volna, hogy valaha eljuthatunk oda, hogy a természet megsemmisítése valós veszély lehet. Ahogy a dokumentumfilmben is megjegyzi: ijesztőnek hangzik, de ha nem történik valamilyen drasztikus változás a következő 10 évben, visszafordíthatatlanul elpusztul a természet, és végignézhetjük a saját társadalmunk összeomlását.

A HVG szerint a dokumentumfilmet tavasszal mutatja majd be a BBC One. Valószínűleg ez az utolsó film, amit oda készített Attenborough, nemrég ugyanis leszerződött a Netflixszel.

Forrás: greenfo.hu / qubit.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*