fbpx

Egyiptom és a fürjek

0

Egyiptomban éves szinten körülbelül 5,7 millió madár esik az illegális pusztítás áldozatául.

A rejtőzködő életmódot folytató fürjet a legtöbben még sosem látták, inkább csak hallották. Sokan nem is sejtik, hogy télre akár egészen Észak-Afrikáig is elvonul. Sajnos ez a veszte, Egyiptomban ugyanis a faj közkedvelt csemege, piacokon és éttermekben árulják országszerte. Vadászata egyébként legális.

Azonban a fürjek számára kirakott hálók, akár több száz kilométeren keresztül lehetnek kifeszítve, így éves szinten akár 5,7 millió vonuló madárnak Egyiptom jelenti a végállomást. Egyes területeken, melyek földrajzi elhelyezkedésük miatt különösen sok vonuló madarat vonzanak, kiemelten magas az illegális befogások száma, sőt, a hagyományos vadászattal ellentétben ma már hanghívó szerkezeteket is bevetnek, mely még több madarat vonz a területre. Az országban a csapdázásra és vadászatra létrehozott jogszabályok egyébként bonyolultak, sokszor a vadászok számára is nehezen értelmezhetőek.

furj_egyiptom

A helyi természetvédelmi szervezet, az NCE (Nature Conservation Egypt) elsődleges célja az, hogy véget vessen a hanghívó szerkezetek széleskörű használatának. A helyi közösségek bevonásával arra ösztönzik a lakosokat, hogy a vadászat helyett madarásztúrák szervezésével termeljenek bevételt, mely a következő generációnak is megélhetési forrást biztosítanának.

Forrás: greenfo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*