fbpx

A jövő reménységei

0

Az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van – mondta az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Bagdán Boglárka, a 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) agrártudományi szekciójának a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusán tartott záróünnepségén örömmel nyugtázta, hogy a mintegy 300 hallgató között a hazaiak mellett Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről érkezett diákok is részt vettek a tudományos munkában, most első alkalommal középiskolások is bekapcsolódtak az agrárszekcióba.

A helyettes államtitkár méltatta a tanácskozásnak otthont adó, 150 éves múltra visszatekintő debreceni agrártudományi kar munkáját, amely „felkészült a 21. századi kihívásokra, és e tevékenységben számíthat az agrártárca támogatására”. Bagdán Boglárka úgy fogalmazott: a tudományos diákköri mozgalom „a tehetséges, fiatal Kárpát-medencei magyarság, valamint a felnőtt tudós nemzedék találkozója, amely felhívja a társadalom figyelmét a tudomány és a tehetséggondozás jelentőségére. Ösztönözni kell a fiatalokat a mezőgazdaságban, az agrártudományokban való szerepvállalásra, ez szükséges a vidéki életforma fenntartásához, az elvándorlás megállításához” – mutatott rá az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár, leszögezve: az agrárium kulcsa az ifjúság kezében van.

Csernoch László, a DE rektorhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő agrárszakembereinek globális kihívásokkal kell szembenézniük, ilyen a klímaváltozás, a túlnépesedés, az egészséges ivóvíz és élelmiszerek biztosításának kérdése.

Bács Zoltán, a DE kancellárja a tudományos diákköri mozgalomnak az utánpótlásképzésben betöltött fontos szerepét hangsúlyozta.

Németh Tamás akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) agrártudományi osztályának vezetője kiemelte: nagy hiány van képzett szakemberekből az oktatásban, a kutatásban és a gyakorlatban egyaránt. Szerinte a jövő szakembereinek alkalmazkodniuk kell a változásokhoz az agrárium területén is.

Pénzes Béla, az OTDK agrártudományi szakmai bizottságának elnöke elmondta: Debrecen hatodik alkalommal adott otthont az agrárszekciónak, ahol 27 tagozatban 287 dolgozat született. Mind a 27 tagozatban első, második és harmadik díjat adtak ki a legsikeresebb munkák elismerésére, ezen túlmenően 50 különdíjat is kiosztottak.

A vadgazdálkodási tagozatban szerepelt a legtöbb előadás, mindösszesen 12 diák és hallgató munkáját bírálta el a bizottság, melynek elnöke Prof. dr. Sugár László volt.

 

VADGAZDÁLKODÁSI TAGOZAT

1. helyezett:

Paládi Petra (DE-MÉK)

A dolmányos varjú (Corvus cornix Linnaeus, 1758) területhasználatának és túlélésének vizsgálata városi környezetben

Témavezető: Dr. Kövér László adjunktus, Dr. Lengyel Szabolcs tudományos tanácsadó

2. helyezett:

Borbély Gergely (DE-MÉK)

Visszatartó kábeles csapda használata, telepítési és csalizási alternatívái

Témavezető: Dr. Kövér László adjunktus

Különdíj: Magyar Vadászlap

3. helyezett:

Danku Beáta (DE-MÉK)

Nevelt fácánkakasok diverzitásának vizsgálata morfometriai és kromatometriai módszerek segítségével

Témavezető: Bagi Zoltán ügyvivő-szakértő

 

A Nyírerdő Zrt. által felajánlott különdíjat Kohut Attila István (SZIE-MKK) érdemelte ki „Az ideális állatkerti kifutó patások számára látogatói szemszögből” című dolgozatával, melynek elkészítésében témavezetőként dr. Katona Krisztián egyetemi docens segédkezett.

Ugyancsak különdíjban részesült Molnár Orsolya (KE-AKK) „Az aranysakál élőhelyhasználatának vizsgálata a Dél-Dunántúlon” című munkája révén. Az ő témavezetője Dr. Lanszki József egyetemi tanár volt.

Szintén különdíjat kapott Köteles Petra (SZIE-MKK), aki „Az erdei szalonka (Scolopax rusticola) elejtések időbeni alakulása a 2015/16/17 tavaszi adatok alapján” címmel értekezett, Schally Gergely Tibor tudományos segédmunkatárs témavezetése mellett.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*