fbpx

Megmenekültek a mernyeszentmiklósi fecskefészkek

0

Egy útépítés helyszínén vájtak maguknak költőhelyet a partifecskék, a beruházás vezetői pedig úgy döntöttek, tiszteletben tartják ezt. – írja a hvg.hu

Örömhírről számolt be a Magyar Madártani Egyesület a Facebookon: bár egy mernyeszentmiklósi útépítésnél veszélybe kerültek a partfalszakaszba vájt partifecskék fészkei, az építő megígérte, nem bolygatják a fészkeket, az elvonulásig nincs szükség munkálatokra.

A fecskék homokbányákban, építkezések során kialakított löszfalakban is megtelepszenek, de jellemzően víz közelében vájnak leszakadt partszakaszokba karmukkal és csőrükkel akár 1 méteres üreget is. A többi madárral ellentétben nem szívesen használnak régi fészkeket, inkább újat építenek. Az 5-6 fehér tojásból álló fészekalj két hét alatt kikel, majd újabb három hét múlva már ki is repülnek a fiókák. A szülők ilyenkor rendszerint második költésbe kezdenek. Szeptember végén a fecskék elindulnak a Szahara felé áttelelni, az egyéves kort 50 százalékuk sem éri meg. A faj Magyarországon védett.

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*