fbpx

Vigyázzunk a fogolyra!

0

A Partridge Count Scheme vagy rövidítve csak PCS (egy a fogoly védelmére indított ingyenes, önkéntes szervezet, melyet a GWCT működtet) által végzett őszi állomány számlálás adatai alapján vészesen aggasztó volt az idei szaporodási időszakot követően a foglyok felnevelési aránya. Ezért a THE Game & Wildlife Conservation Trust, GWCT (Vad- és Vadon élő állatok védelmére szolgáló szervezettel) karöltve arra kéri a gazdálkodókat, hogy óvatosan, komolyan ellenőrzött keretek között végezzék a népszerű vadászható madarak vadászatát.

Még azokban az országokban  is, ahol megfelelő az élőhely kezelés (bőséges éllettér biztosítása a fészkekhez és a fészkeléshez, illetve megfelelő ragadozó-gazdálkodást is végeznek) meglepően alul maradt a felnevelt új generáció aránya. Ehhez képest már csak az fest vészesebb képet, hogy egyáltalán nem fektetnek kellő odafigyelést a fogoly állomány javítására. Itt a felnevelt csibék száma rendkívül alacsony, köszönhetően annak, hogy nincs számukra elég ízeltlábú táplálék a különböző rovarölőszerek használata miatt, illetve a mostanában csapadékos és hűvösebb átlaghőmérsékletű júniusok sem kedvezőek. Ez az állomány csökkenés igen veszélyes kereteket öltött, így mindenkinek szem előtt kell tartania a fogoly populáció megőrzését.

Dr. Julie Ewald, a GWCT vezető tudósa elmondta: “A fenntartható gazdálkodás érdekében fontos tudni, hogy hány madár van a területen, így elengedhetetlen a pontos állománybecslés”. Fontos továbbá a GWCT által kidolgozott „Hat aranyszabály” ismerete, mely elősegíti a fogoly populációk megőrzését és szinten tartását. Ezek közül a legfontosabb pontnak talán az tekinthető, hogy csak olyan esetben vadászunk fogolyra, ha egyúttal megfelelő élőhely-fejlesztést is végzünk a területen. Ezen kívül a GWCT azt tanácsolja, hogy azokon a területeken függesszük fel a vadászatot, ahol 250 hektáronként kevesebb mint 20 madarat számlálunk, illetve teljesen tiltsuk be azokon a részeken, ahol 20 madár/250 hektár alá esik ez a küszöb érték. Továbbá 12 regionális fogolyvédelemmel foglalkozó csoportot támogatnak, hogy segítsék a földgazdálkodók számára a gyakorlatias, kedvező intézkedések bevezetését.

Dr. Roger Draycott, a GWCT vezető tanácsadója elmondta, hogy bár az idei év csalódást okozott a fogolytenyésztés sikerére nézve, de ez a szám könnyen javítható még a lelövések korlátozásával.

Télire vonatkozóan az alábbi hasznos tanácsokat javasolják az állomány megőrzése érdekében:

1, A gazdák és földtulajdonosok általi extra mennyiségű plusz takarmány területre való kijuttatása télen és kora tavasszal, hogy a fennmaradt egyedek a lehető legjobb kondícióban tudják megkezdeni a következő szaporodási időszakot.

2, A mezőgazdasági táblák szélén megfelelő mennyiségű vadbúvót kell biztosítani számukra a késő téli és kora tavaszi időszakban, hiszen a nem megfelelő borítottságú területeken 50 százalék feletti lehet az elhullási arány.

3, A földtulajdonosok intenzívebben végezzék a ragadozó-gazdálkodást a fogoly szaporodási időszakában, hiszen földön fészkelő madárként fokozottan veszélyeztetettek a predátor fajoktól.

4, Arra ösztönzik a helyi gazdálkodókat, hogy vegyenek részt a regionálisan szervezett fogolyvédelmi programok eseményein, ahol tájékozódhatnak a legfrissebb kutatások eredményeiről.

5, Továbbá mindenkinek, akinek a földjén vadon élő fogoly állomány található azt javasolják, hogy csatlakozzanak a Partridge Count Scheme (PCS) programhoz, mely a pontos állománybecslési adatok begyűjtésén kívül azért is fontos, mert így naprakész tanácsokat kaphatnak a megfelelő élőhely-fejlesztések bevezetésének menetéről.

Dr. Ewald a végén hozzátette: „Azonnal cselekednünk kell azoknak a támogatóknak a segítségével, akik számára fontos eme vadfaj megmentése, hogy a tapasztalt állomány visszaesés csak ideiglenes legyen. Ebben a vadászok és földtulajdonosok együttműködése kulcsfontosságú.” 

Forrás: https://www.gwct.org.uk/news/news/2019/september/experts-advise-caution-after-poor-partridge-breeding-season/

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*