fbpx

Kuka helyett a serpenyőbe

0

Minden szárnyasnak vannak olyan belsőségei, így például mája is, amiből isteni ételek készülhetnek. Néhány szabályt azonban ismernünk kell! Ha nem frissen készítjük a májas ételeket, a fagyasztóba mindig csak tökéletesen konyhakész, előre darabolt és megtisztított májat tegyünk el, és nagyon fontos az is, hogy lehetőleg vákuumos csomagolásban. Természetesen alapkövetelmény, hogy egy-egy vadászat után a terítékre hozott szárnyas – legyen az kacsa, fácán, vagy bármi, amit fogyasztani (esetleg fagyasztani) szeretnénk – máját jól vizsgáljuk meg, mert ha esetleg sérült az epe, akkor jobb, ha nem is kísérletezünk.

Mielőtt belecsapnék – a szerintem végtelenül egyszerű, ám annál praktikusabb – receptbe, nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy bizony én is hibáztam. Hiszen most, amikor a kezemben tartom az előkészített madármájat, még mindig kísért, hogy a májak között valahol ott rejtőzik egy fácántyúk mája is, amit egy vadfácán vadászat során „sikerült” terítékre hoznom. Magyarázhatnám persze, hogy éppen megugrott a kutyám vagy, hogy szemembe sütött a nap, de igazából a felelősség az enyém. Hiszen pontosan az különbözteti meg a vadászt a puskás embertől, hogy minden körülmények között csak akkor adja le a lövést, ha tökéletesen biztos abban, hogy mire lő. Nem akarom ezt túldramatizálni, de azt gondolom, mivel még most is bánt a dolog, az ember a hibáiból tanul és ez a konyhában is így van.

Ez a recept azért praktikus, mert amellett, hogy olyan alapanyagot használunk fel, amit egyébként sokan, sokszor kidobnak, nem is kell hozzá túl nagy mennyiségű máj, ezért tényleg akár néhány szárnyas is hozzásegíthet bennünket egy ízletes előételhez vagy egy könnyű vacsorához.

Először is gerezdekre szedek egy fokhagymát, de nem pucolom meg, hanem bekenem olívaolajjal, letakarom fóliával és 15-20 perc alatt szépen megsütöm. Ha túl sok lenne a fokhagymánk, akkor megpucolva kis üvegben, olívaolajban tárolhatjuk a hűtőben.

És jöhet a hagymaszeletelés. Májtól és attól függően, hogy hány személyre főzünk, egy-két fej lilahagymát és egy-két fej vöröshagymát vágjunk vékony szeletekre. Ebben az esetben nem szoktam kockázni, hiszen a salátában sokkal jobban mutat így. A lilahagymát nyakon öntöm egy kis balzsamecettel, olívaolajjal, megszórom sóval, összeforgatom, és már mehet is a hűtőbe, hogy jól összeérjen. A vöröshagyma-szeletek pedig egy serpenyőbe kerülnek a felforrósított kacsazsírba, vagy kinek mije van éppen otthon, és miután megfonnyadtak, jöhet melléjük a máj. Sózni nem szabad, de majoránnát, citromfüvet gazdagon szórhatunk rá. Ilyenkor meglocsolhatjuk egy kis balzsamecettel. Ne féljünk ettől, az ecetes illat ugyanis, ami ilyenkor felcsap, a máj elkészültéig teljesen elillan. Miközben fedő alatt puhul a máj, gyorsan összecsapunk egy dresszinget a salátához. Ami nálam magos dijoni mustárból, mézből és olívaolajból áll. Ha elkészült a máj, nincs is más dolgunk, minthogy most már megsózzuk és szépen az előbb említett dresszingbe forgatott salátára merjük. Fokozhatjuk még az ízeket egy kis gyöngyhagymával, a megsütött fokhagymákkal és egy kis balzsamecet koncentrátummal. Természetesen, ha olívaolajjal locsoljuk, az egyáltalán nem árt neki. Én pirítóssal fogyasztottam, de egy hosszában kettévágott pirított és megvajazott kiflivel is isteni. Jó étvágyat és jó vadászatot!

Sági Szilárd

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg szárnyas máj
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 fej lilahagyma
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • olívaolaj
  • kacsazsír
  • balzsamecet
  • majoránna
  • citromfű

A dresszinghez:

  • magos dijoni mustár
  • méz
  • olívaolaj
Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*