fbpx

Mi lesz veled vaddisznó?

0

A nemrégen megjelent újabb Nébih közlemény szerint a korábban fertőzöttnek ítélt budakeszin lévő zárt vadaskert közelében is találtak, szabad területen, ASP vírust két elhullott vaddisznóban. Így tovább bővült az érintett erdőrészek száma, így most már semmi sem szab gátat terjeszkedésének.

A vírus zárt vadaskerten kívüli megjelenése miatt az országos főállatorvos a fertőzött és a magas kockázatú terület bővítése mellett döntött. Az intézkedés Fejér megye tizenegy, míg Komárom-Esztergom megye tíz vadgazdálkodási egységének teljes területét érinti. Az adott vadgazdálkodási egységekről, a Nébih folyamatosan frissülő weboldalán tájékozódhatnak az érintettek. (https://portal.nebih.gov.hu/asp_telepulesek)

Az erdőt természetesen nem zárják le a turista forgalom elől, de a járvány megelőzése érdekében a kirándulóknak is be kell tartani pár alapvető szabályt (melyek közül több, egyébként is megszívlelendő):

  1. Élelmiszerhulladékot (ételmaradékot), illetve zöldhulladékot ne hagyjanak, ne vigyenek az erdőbe vagy annak határába. A hulladékokat kizárólag a kijelölt gyűjtőkbe szabad dobni.
  2. A kutyákat kizárólag pórázon szabad sétáltatni az erdőben.
  3. A magányos (elárvultnak gondolt) kismalacot ne próbálják megfogni, “megmenteni”.
  4. Ha elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót látnak, ne érjenek hozzá, és azonnal értesítsék a Nébihet az ingyenesen hívható zöldszámán (06-80/263-244).
  5. Az erdőjárás után alaposan mossák le cipőjüket, bakancsukat, amihez célszerű vírusölő fertőtlenítőszert is használni.

Az intézkedésekkel kapcsolatban egyébként a Pilisi Parkerdő, Budakeszin kívüli területein is több ponton helyeztek ki tájékoztató táblákat.

Mindezek mellett a Magyar Húsiparosok Szövetsége továbbra is drasztikus állománygyérítéssel akadályozná az ASP további terjedését.  Ugyan eddig is többlet kilövésre kötelezték a vadásztársaságokat, ezt azonban a felmerülő plusz költségek miatt nem minden esetben tartották be.

Egyébként korábban a szakemberek abban bizakodtak, hogy a Duna vonala egyfajta természetes akadályt képez majd a vírus terjedésének, azonban kiderült, hogy a széles folyó sem jelent védelmet. Bár az érintett vadaskertbe, ahonnan tovább tudott terjedni, egészen biztosan egy látogató hurcolta be. Erről egy tudósítás olvasható volt a hvg.hu oldalon is, mi szerint nem tisztázottak még annak a körülményei, hogy a megfelelő óvintézkedések mellett, hogyan volt ez lehetséges. Láthatóan az emberi tényező miatt terjed ilyen iramban a kórokozó.

Biharugrai területtel bővül a lista

A beol.hu hírportál oldalán látott napvilágot az a hír, hogy december 9-én újabb fertőzött disznó tetemet találtak a helyi vadászok, akik a vírus megállítása érdekében szervezetten keresik az elhullott egyedeket. A járványügyi nyomozás jelenleg is folyamatban van az üggyel kapcsolatban. A mostani álláspont szerint az afrikai sertéspestis Romániából került át Békés megye területére. Az észlelést követően a korábbi esetekhez hasonlóan az országos főállatorvos ebben az esetben is elrendelte az összes szükséges óvintézkedést. Ezek közé tartozik többek között, hogy a szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül (a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos) szigorúan korlátozott területet. Valamint a vizsgálatokkal párhuzamosan elrendelték a vaddisznó tetemek további fokozott keresését, a terítékre került állatokból való mintavétellel együtt.

Az ASP terjedése miatt tovább bővült a fertőzöttnek ítélt területek listája is Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, így az előbbi esetben tíz, az utóbbin pedig kilenc vadgazdálkodási egység került vörös besorolás alá.

Forrás: VL/Bori Bianka

Fotó: Pilisi Parkerdő, Visegrádi erdészet (Bori Bianka)

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*