fbpx

Romániában továbbra is pusztít az ASP

0

Újabb 26 ezer sertés elpusztításáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertésfarmon – közölte a Mediafax hírügynökség hétfőn.

Az ANSVA megyei vezetője szerint a hatóság meghozta a szükséges intézkedéseket a Gulianca településen működő sertéshizlalda elszigetelésére, a farmon nevelt 26 ezer állatot pedig elpusztítják a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. A farm tulajdonosai kártérítést kapnak.
Az ANSVSA legutóbbi, múlt kedden közzétett összesítése szerint Romániában az ASP megjelenése óta 543 621 sertést kellett likvidálni. A fertőzés az ország 41 megyéje közül 36-ot érintett: 24 megyében vannak házi sertéseknél észlelt aktív ASP fertőző gócok, a többi 12 megyében pedig kizárólag vaddisznóknál mutatták ki a kórokozó jelenlétét. A legnagyobb számban a magyar és ukrán határ közelében lévő partiumi, illetve a déli, Duna-menti megyékben észleltek ASP-s megbetegedéseket a vaddisznóknál: Szatmár megyében 170, Bihar megyében 222, Calarasi megyében 121, Teleorman megyében 195, Giurgiu megyében pedig 158 esetet regisztráltak.
Országszerte 626 aktív fertőzésgócról tud most a szakhatóság: ez több mint 30 százalékos csökkenést jelent a két hónappal ezelőtti állapothoz képest.
A betegség 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, az ország észak-keleti térségében, a magyar-ukrán-román hármashatár közelében. Azóta 2257 fertőző gócot sikerült felszámolni. Az ANSVSA eddig 14 507 állattartó számára fizetett ki összesen 403 millió lej (27,8 milliárd forint) kártérítést.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*