fbpx

9 százalékos csökkenés várható a sertéshús globális termelésébe

0

A világ sertéstermelése várhatóan újabb egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai afrikai sertéspestis-kitörések miatt. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának szakértői szerint az idén 9 százalékkal lesz alacsonyabb az ágazat sertés-kibocsátása. Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők a profitmaximalizálás érdekében nagyobb vágósúllyal küldik a mészárszékre az állataikat.

Az Euromeatnews anyaga alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy a bevezetőben írt 4 százalékos módosítás ellenére a tavaly regisztrált kínai sertésállomány 41 százalékos csökkenése egyértelműen befolyásolja a 2020-as termelési szintet. Az így várhatóan 23 százalékkal csökken a 2019-es adathoz képest. A Fülöp-szigeteken a sertéstermelés várhatóan 10 százalékkal csökken a tavalyi számokhoz viszonyítva, mivel az országot tavaly szeptember óta több ASP-kitörés sújtotta. Ezzel szemben a termelés Brazíliában (+ 5 százalék), az Egyesült Államokban (+ 4 százalék), az EU-ban (+1 százalék) és Kanadában várhatóan növekedni fog, mivel ők a kínai sertéshús piac fő beszállítói. A kínai sertésimport így várhatóan eléri a 3,7 millió tonnát, ami 42 százalékkal több, mint tavaly volt.

A holland mezőgazdasági export eközben rekordot döntött a virág-, és sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően

A holland Központi Statisztikai Hivatal és a Wageningen Gazdaságkutató Központ adatai szerint a virág- és a sertéshús-értékesítés növekedésének köszönhetően tavaly új rekordot ért el Hollandia mezőgazdasági exportja, amely az előző évhez képest 4,6 százalékkal 94,5 milliárd euróra (mintegy 312 ezer milliárd forint) nőtt 2019-ben – írta az MTI. A növekedés mintegy kétharmadát az árak emelkedése, egyharmadát pedig az értékesítési volumen növekedése tette ki. A jelentés adatai szerint a holland mezőgazdaság export szempontjából legsikeresebb ágazata tavaly a kertészet volt. Különösen a friss szálas virágok, a tulipánhagymák és más dísznövények kivitele emelkedett ki, amely tavaly mintegy 9,5 milliárd eurót (közel 31,3 ezer milliárd forint) ért el.

A sertéshús exportja dobott nagyot a holland rekorderedményen

Kiemelkedő eredménnyel zárt a holland húskivitel is, értéke tavaly 8,8 milliárd euró (mintegy 29 milliárd forint) volt. A beszámoló szerint a holland sertéshús exportjának növekedéséhez az Ázsia egyes részein kitört sertéspestis-járvány, és ennek nyomán a sertéshús árának emelkedése járult hozzá. A holland sertéshús kínai kivitele a 2018-as 117 millió euróról 2019-ben mintegy 377 millió euróra emelkedett. Hollandia legfontosabb, 25 százalékot kitevő exportpiaca 2019-ben is Németország volt, amelyet Belgium és az Egyesült Királyság követett – írták.

Forrás: https://www.magro.hu/

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*