fbpx

Az Egyesült Királyságban is díjazták a kék vércsékről szóló magyar könyvet

0

A kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy neves brit szakmai szervezet első díját; a British Trust for Ornithology (BTO) és az általa kiadott havilap, a Britsh Birds több évtizede választja meg az év legjobb madártani témájú könyvét – tudatta csütörtökön a Magyar Madártani Egyesület (MME) az MTI-vel.

A norfolki székhelyű patinás szervezet az elmúlt 20 évben a szakmában kiemelkedő alkotásokat díjazott, a tavalyi évben 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről az MME gondozásában készült magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv (The Blue Vesper) lett az első helyezett – olvasható a közleményben.
Mint írják, a 2012-2018 között futó Kékvércse-védelmi LIFE program munkatársainak tollából a projekt záró évében megszületett könyv a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb madarát, a kék vércsét és védelmét mutatja be. A könyv a faj 15 évnyi kutatásának és megőrzési munkálatainak 240 oldalas összefoglalója művészi kivitelezésben. A magyar kiadást a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a Szép magyar könyv elnevezésű megmérettetés során a legszebb tudományos-ismeretterjesztő műnek választotta 2019-ben. A díj értékét növeli, hogy e biológiai témájú alkotás az első díjat egy művészeti albummal megosztva kapta.
A kék vércse védelmét hazánkban az MME koordinálja, a projektek résztvevői a hazai nemzeti park igazgatóságok és rajtuk keresztül az Agrárminisztérium – áll az összegzésben.

Forrás:MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*