fbpx

20.000 kínai vadfarmot leplezett le a koronavírus

0

A kínai vadfarmok számáról eddig csak találgatások folytak, azonban a koronavírus terjedésével közel húszezer pávákat, cibetmacskákat, sülöket, libaféléket, struccokat, szika szarvasokat, rókákat, fácánokat és vaddisznókat nevelő telepet zártak be eddig – írja a The Guardian.

Kínában a kormány a vadállatok nevelését és tartását úgy reklámozta, mint egy könnyű lehetőség ahhoz, hogy valaki meggazdagodjon – egészen pár héttel ezelőttig. Úgy tartják azonban, a koronavírus, mely 2666 halált és 77700 megbetegedést okozott eddig eredetileg egy piacon árusított vadtól származik. Január végén átmeneti tilalmat rendelt el Kína a vadkereskedelemben, ezzel az egész piac összeomlását okozva.

Az elmúlt években Kína vezetősége szorgalmazta a “vadvilág domesztikációját”, mint egyfajta vidékfejlesztés és ökoturizmus. Egy 2017-es beszámoló alapján,melyet a Kínai Mérnöki Egyetem publikált, több mint 57 milliárd fontot (azaz 22,8 billió magyar forintot) ‬ér ez a piacág az országban.

Eddig nem tudták, pontosan hány ilyen farm található az országban, ugyanis 2005-2013-ig csupán 3725 engedélyt bocsátott ki az illetékes hatóság, azonban a vírus felbukkanása óta több, mint 19000 farmot zártak be.

Egyelőre kérdéses mi lesz ezzel a temérdek mennyiségű állattal…

Forrás: Nagy Orsolya / VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*