fbpx

Tűzoltókat kellett hívni az őzhöz

0

A kikelet beköszöntével a rudlik felbomlanak, és a bakok megkezdik a territóriumuk elfoglalását. A téli hónapoktól eltérő, nagyobb mozgásterületnek köszönhetően ilyenkor gyakrabban találkozhatunk velük akár az autóutakon, vagy a külvárosban. Ez fokozott óvatosságot és odafigyelést igényel, hiszen a vad-gépjármű ütközések száma is ilyenkor tetőzik.

Az egyik hírportál is egy ilyen, nem mindennapi esetről számolt be. A soproni tűzoltókat kedd délelőtt egy bajba jutott őzhöz riasztották. Az állat, egy lakóház kapujának rácsai közé szorult be a Vadas Jenő utcában. A helyszínre érkező tűzoltók végül a hivatásos vadász közreműködésével szabadították ki a „szorult helyzetbe” került bakot. A történet szerencsésen zárult, hiszen egy rövid megfigyelést követően, a vad szabadon távozhatott, kisebb sérülésekkel megúszva a városi kalandot.

Számtalan alkalommal vetettük már papírra az urbanizáció, és így a városi vadgazdálkodás kérdéskörét. Hiszen a szélsőbb, úgynevezett „zöld folyosókon” keresztül megközelíthető részeken egyre többször felbukkanhatnak a vadászható fajok is, sok esetben komoly anyagi károkat okozva. Az alkalmazható megelőző intézkedések listája meglehetősen szűkös, a belterületre vonatkozó jogszabályok miatt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*