fbpx

Medve jár a Mátrában!

0

Széttépett szarvastetem, vadkamera által rögzített medvebocsok és több túrázó, aki egészen biztosra állítja, hogy találkozott egy barnamedvével az elmúlt napokban Mátrakeresztes környékén.

Az már korábban is megszokott volt, hogy a határ menti településeken, így Karancskeszi környékén több alkalommal is jelentettek a helyi vadászok és turisták medvét, vagy zsákmányának maradványait. Régebben keringett egy olyan történet is, hogy volt puskaforgató, aki egy szürkületi lesvadászat alkalmával nem tudta elhagyni a némi biztonságot jelentő magaslest, a váratlan bundás vendég felbukkanása miatt.

Arra, hogy Nódrád megye ilyen déli részén, a Mátrában, Pásztó mellett is felbukkanhat a ragadozó, már nem számítottak sokan. Pedig úgy néz ki nem árt az óvatosság, ha egyedül vágunk neki a környék felfedezésének, hívta fel a figyelmet rá Gortva Zsolt és István, akik az érintett rész erdészei, vadászai és nem utolsó sorban a fentebb említett kilátó tulajdonosai.

Az első, bizonyított észlelés április 15-én történt, amikor a kilátó határában egy leütött szarvas tehenek találtak, melyet a nyomokból ítélve egyértelműen medve ejtett el. Még aznap este beigazolódott a feltételezés, hogy egy anyamedvéről lehet szó, ugyanis a két bocsot rögzítette a zsákmánytól 600 méterre található vadkamera is.

Április 17-én, 13 órakor egy túrázó szintén látta az állatot, ezúttal Mátrakesztes és Ágasvár között, a piros turistajelzésen található Böske-forrással szembeni domboldalban.

(forrás: I love Mátra Facebook-oldal)

Ezért kérik az arra járó túrázókat, hogy lehetőleg sötétedés után, egyedül ne tartózkodjanak a Nyugat-Mátrában és az észlelések körnéykén, illetve az erdőben járva igyekezzenek felhívni magukra a figyelmet beszélgetéssel, zajcsapással, hogy ne lepjék meg az anyamedvét, aki így bocsait védve különösen veszélyes lehet.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*