fbpx

Májusi lapajánló

0

Itt a május, a tavasz legzöldebb hónapja, minden éled, új generációk látnak napvilágot a mezőn, és sarjad a vetés. Ez pedig felkelti az erdő vadjának érdeklődését is, ami örök konfliktus forrása, ezért kiemelten foglalkoztunk ezzel. Adná magát, hogy vadkárral foglalkozó cikkekkel rakjuk tele az újságot, de inkább a kár fogalmát jártuk körbe. Vad által, vadban, vadgazdálkodásban okozott “károkról” is írtunk. A vadgazdálkodásban a vírushelyzet súlyos károkat okozott, a java pedig még hátra van. Az Országos Magyar Vadászkamara 8 pontba szedte ezeket és javaslatot is tett a megoldásukra. Egy másik nézőpontból tekintve a vadkár témájára azt láthatjuk – amit a számok alá is támasztanak – hogy azzal a bizonyos “károkozással” valójában a vad hasznot is hajt. Hogy hogyan? Bori Bianka írásából kiderül!

De ha már vadkár! Az aranysakál megjelenésével bizonyos területeken a vadgazdálkodásban esik hatalmas kár. Ezt látva, a toportyánok “réme” lett Horváth Mihály, aki idén lőtte ezredik (!) sakálját a lábodi vadászerdészet igazgatójaként. A nem mindennapi teljesítményhez vezető útról és titkairól is faggattuk nagyinterjúnkban.

Rég elfeledett vadászbabonáink olyan világot tárnak elénk, amelynek felelevenítésével olyan színt vihetünk a vadászatba, amelyet nem hagyhatunk kiveszni a kultúránkból. Nagy csokor ilyen szokást szedtünk most össze.

Ahogy egyre nő fel a vetés, úgy adja magát a kérdés: Belőjünk-e a kalász közé, mi lesz a lövedékkel? Simon Szabolcs bevezet minket ennek rejtelmeibe!

Ki fizessen az urbanizálódó vad okozta incidensekért? Tényleg megéri lekeríteni mindent? Vadásszunk nyáron szarvasra? Hogy néz ki egy vérbeli szarvasgyilok, hát még amely remeket maga Hermann Göring ajándékozta egy barátjának?

Mindenre választ talál a magazinban!

A májusi lapszámban kivételesen csekket is találhatnak, hogy ezzel is hozzájáruljunk a gördülékeny előfizetéshez!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*