fbpx

“Halálra ítéltek” egy medvét

0

Az utóbbi időben egyre több hírt lehet hallani arról, hogy Észak-Olaszországban jelentősen megszaporodtak a medvék. Míg eddig a Dolomitok túraútvonalain nyugodtan tervezhettek nagyobb kirándulásokat is a turisták és nem kellett tartani attól, hogy összetalálkoznak a bundás ragadozóval, ez egyre inkább megváltozni látszik.

Májusban is bejárta a netet az a YouTube videó, amit egy olasz édesapa készített a fiáról, aki a bokrok közül meglepő nyugodtsággal, rezzenéstelen arccal hátrált, miközben egy jókora medve követte. Az eset szerencsére jól végződött, és 12 éves fiú végül sértetlenül megúszta a váratlan találkozást. Alessandro apját igaz szép számmal érték utána támadások, hogy miért nem segített fiának és miért csak videózta az esetet? Valójában azonban igazán nem tudott volna semmit sem tenni, hiszen lehet, hogy csak felhergelte volna az állatot, ha harciasan lép fel. Tehát csillagos ötösre vizsgázott a család, ahogyan kezelték a problémát.

Egy Trentino tartományban élő apa és fia már kevésbé voltak szerencsések. A két túrázót a napokban támadott meg egy medve, ami először a 28 éves fiú lábát harapta meg, mire az 59 éves apja a ragadozó hátára ugorva próbált segíteni, de a felbőszült állat három helyen is eltörte a lábát. Végül a fiúnak fel-le ugrálással és tapsolással sikerült elkergetni támadóját.

A helyi jogszabályok szerint minden olyan medvét el kell altatni, amely emberre támad. A helyi kormányzó alá is írta azt az engedélyt, hogy a támadás után a vadászok szabadon elejthetik, vagy elfoghatják az állatot. Ehhez DNS-mintát vettek a medve szőréből és a két férfi sérüléseiből, de biztonsági felvételeket is használtak a beazonosításához.

Az állatvédők azonban egyből aláírásba fogtak a halálos ítélet megvétózására, amit 15 ezren támogattak is. Az olasz környezetvédelmi miniszter is hasonló véleményen van, aki ellenzi a medveöléseket. Szerinte előfordulhat, hogy az állat csak a kölykeit védte és azért volt agresszív. Közben az is felmerült, hogy a két férfi esetleg szándékosan hergelte a nagyragadozót, ők azonban ezt mind a ketten tagadták.

Nehéz kérdés, hogy ilyen helyzetekben ki a hibás egyértelműen, aki miatt bekövetkezik a tragédia. De úgy vélem ebben nem is posztunk ítéletet hozni. Ha a medvepopuláció pedig túlzott mértékben elszaporodik Észak-Olaszországban is, bizony elengedhetetlen lesz a létszám valamilyen keretek között való tartása, főleg ha nem akarnak az erdélyi állapotokhoz hasonló anomáliát…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*