fbpx

Küszöbön a kopászat

0

Az idei év különösen üdvös az őshonos kutyafajtáknak, ugyanis megalakult a Magyar Vizslák Világszövetsége, de emellett úgy néz ki, hogy – ha maga Erdély nem is – a kopó elfoglalja régi, méltó helyét.

Simicskó István (a KDNP frakcióvezetője) az FCI elismert küllembírója, így igen örvendetes, hogy egy szakmabeli nyújtotta be a törvényjavaslatot. Ennek keretében ismét engedélyeznék a kopászatot itthon, de csak és kizárólag erdélyi kopóval. A fajtamegőrzés az elsődleges szempont. Az új törvénnyel az évi 20-25 kölyök számát kívánják növelni, valamint arra is ösztönözne, hogy a tenyésztők maradjanak az eredeti célra való szelektálás mellett.

A jelenlegi vadászati törvény 45 centiméterben maximalizálja a nagyvad terelővadászatára engedélyezett eb marmagasságát, csakhogy az erdélyi kopó inkább 55-65 centi magas. A csorba javítása után már részt vehetne a régi magyar fajta is a vadűzéseken – csak úgy, mint Erdélyben, hiszen a román törvények megengedőbbek a hazainál.

A törvény ugyan hasonlít az agarászatra vonatkozó társára, de reméljük, hogy mindkettőnél hamar megjelenik a végrehajtási rendelet is.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*