fbpx

Aperire hónapja

0

Március után a természet mintha zöld lángra lobbanna, úgy kezd nyitni. Innen is ered a hónap neve, ugyanis latinul az aperire annyit tesz, mint megnyitni, de Venus istennőt is hívták így.

Mi pedig az év negyedik lapszámát a Dr. Sándor Gyulával, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. újonnan kinevezett vezérigazgatójával készült interjúval kezdjük.

Ezt követően indul a szakmai blokkunk az – áprilisban aligha mással, mint – őzekkel. Elsőként a törzsállomány körüli anomáliákról írt A magyar őzért szakmai műhely. Ezt követően Bódi Ábel számba vette a rőtvadat decimáló környezeti és emberi tényezőket, hogy minél hatásosabban készülhessünk fel állományunk védelmére.

A bakok agancsának színe sokszor vita tárgya, de Horváth Kálmán igyekszik rendet tenni a fejekben, beszédes „Türelem – rózsát terem” című cikkével. Ezután Bori Bianka írása következik a világ őzeivel, azaz pontosabban a Capreolinae alcsalád tagjaival. Ti tudtátok, hogy a jávor is bizony ide tartozik?

Az őzes blokkot egy eddig agyonhallgatott problémával zárjuk, méghozzá a rejtélyes őzpusztulással. Először két éve észlelték a jelenséget, de hiába hívták fel az illetékes hatóság figyelmét a növekvő esetekre, senkit nem érdekel. Mára viszont sajnos ezeken a területeken a negyedére csökkent az állomány. Ennek jártunk utána!

Aktuális probléma a földtulajdonosi gyűlés megszervezése. Jogi szempontból vettük górcső alá, hogy pontosan hogyan lehetséges ez a pandémia idején. De ha már törvény! Talán mindenki emlékszik a nagy port kavart agaras „vadász” és a vadőr esetére. Farkas Tibor egy merőben új álláspontot hozott az üggyel kapcsolatban!

Mára aligha tudnánk olyan lapszámot készíteni, amelyben ne esne szó a nagyragadozókról. Erős képanyaggal és döntő összefüggésekkel tárjuk az olvasóink elé egy Heves megyei jogosult mindennapivá vált gondját: a farkast.

A bakvadászat sokszor nem várt helyzeteket hozhat, ezért jó ha megtanulunk lőbotról vadászni. Egyszerűnek tűnik, ámde közel sem az! Simon Szabolcs viszont beavat minket a rejtelmeibe. A másik, sokaknak magától értetődő mozgás a puska lőkész állapotba hozatala és cipelése is, de hányszor látunk mégis csetlő-botló vadászokat! Tőtős Lehel ezúttal az izom-agy-izommemória hármasába avat be minket.

Sosem lehet igazán teljes lapajánlót írni, hiszen az újság áprilisban is magáért beszél: amerikai elnökök vadászati szokásai (II. rész), spektívek, egy igazi klasszikus billenőcsövű, számszeríjtörténet és orrszarvúvadászat is vár titeket a hasábjainkon felsorolhatatlanul sok, más érdekesség mellett!

A mellékletünk ebben a hónapban a távcsövek misztériumát tárja fel!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*