fbpx

Hévenes hava

0

Augusztusba lépve, az üzekedés kiteljesedését várva az örömünk nem lehet teljes, hiszen egyre több a halálos medvetámadás, ráadásul a határainktól egyáltalán nem messze. Hogy mi a helyzet a nagyragadozókkal a szomszédos országban, ahonnan dél felé migrál veszélyes nagyvad, arról dr. Suba Imrét, a Szlovák Vadászszövetség igazgatóját kérdeztük, aki azt is elmondta, mire kell készülnünk és most mit tehetünk még.

Akad azért hazánkban vadászható ragadozó is, sőt! Mára a sakál szinte az egész ország területén fejfájást okoz a vadgazdálkodóknak, a rókát pedig talán említenünk sem kell, hogy miért vadászható egész évben. Őrhalmi Csaba a hívóvadászatukhoz írt egy nagyon hasznos segítséget.

Az vérebesek, az utánkeresők már készülhetnek, hiszen jön az év leghajtósabb időszaka számukra. Márok Tamás ennek az ősi mesterségnek most egy rendkívül unortodox változatát boncolgatja: keressük a „megpiszkolt” vadat hollóval! Logikusnak tűnhet, hiszen sokszor a magasban köröző madarak árulják el, merre is kell mennünk…

A Vadbiológia rovata a szakma „elvetemültjeinek” jó olvasmányokkal szolgál: Horváth Kálmán a gímagancs felső szakaszát részletezi a tőle megszokott alapossággal, Fluck Dénes pedig a madarak lábáról értekezik.

A fegyveres/technikai rovatunk pedig ebben a hónapban sem marad újdonságok – és régiségek – nélkül. Simon Szabolcs a Diana cég új kisgolyósát mutatja be, ami elérhető árával új hullámot indíthat a .22-esek szerelmesei között. Sokakban sajnos még mindig él a tévhit, hogy csak hivatásos vadász használhatja, azonban ez hosszú évek óta megváltozott: bárki kimehet egy jót dúvadazni ezekkel a „csúzlikkal”, hiszen szárnyas és szőrmés kártevőre bizony használhatjuk.

A Mosin Nagant puskát talán sokan ismerik, nem is véletlen, hogy Szidnai László kedvenc ismétlője is erre esett. A FÉG is gyártotta, s a világon több millió darab készült belőle.

Hazánkban nem lehet maroklőfegyverrel vadászni, azonban Bódi Ábel talált egy „kiskaput”. A Nosler cég NHC fedőnevű „pisztolypuskája” ugyanis teljesíti az összes követelményt, amit a jogszabály meghatároz, annyi kivétellel, hogy nincs puskatus, hanem tulajdonképpen egy 45 centit meghaladó csőhosszúságú pisztolyt kapunk, amit árulnak .308-as kaliberben is!

Talán már így is sokat elárultunk az augusztusi vadászlapról! Pedig van itt még újra engedélyezett botswanai elefántvadászat, Times magazin kontra valóság, és Party István históriája is!

A mellékletben pedig a trófea kikészítését, ápolását és a preparálás alapjait mutatjuk be!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*