fbpx

Szeptember

0

Habár mindig egy-egy archaizálóbb nevet szoktunk írni a lapszámbemutató címének, az ősz első hónapját talán mégsem kell mással illetni, hiszen magáért beszél: elkezdődött hazánk erdeinek legnagyobb ünnepe, a bőgés.

A vadlétszám és annak radikális szabályzása hatalmas indulatokat kavart. Ezért ültettük egy asztalhoz a szakma három képviselőjét, hogy körbejárjuk ezt a sokakat foglalkoztató – és érintő – kérdést pro és kontra.

Idén a SEFAG Zrt. első bikája a „terítéken” vegyes érzelmeket vált ki. Egyfelől nagy öröm, hogy róják még Pannónia erdeit rekordvárományos huszonhatos (!) agancsot viselő „csodaszarvasok”, másrészt az idei volt az utolsó bőgése és nem lövés okozta a vesztét, hanem egy vetélytársa. Szerencsére az egész élete jól dokumentált, így több évre visszamenő képanyagot hoztunk róla a lapszámba.

Kimeríthetetlen téma a gímszarvas, hiszen hazánk a rekordlistákon is előkelő helyeket birtokol, s ezt nem árt feleleveníteni! És hogy mi alapján lesz valami rekord, milyen különböző bírálati rendszerek léteznek? Erről is írtunk!

A jó vadgazdálkodás elengedhetetlen feltétele a ragadozógyérítés. Márpedig a sakál egyre több helyen üti fel a fejét mint problémaforrás, a gyérítése pedig nem egyszerű! Horváth Mihály, az aranysakálok talán legjobb hazai ismerője most elhozta minden fortélyát az eredményes vadászatukhoz.

Fegyveres rovatunk sem maradt üresen: az olasz formaterv egy új éke, a Benelli LUPO-ja mutatkozik be, ami első ránézésre inkább egy morcos Lamborghini látszatát kelti, semmint puskáét! A különlegességek viszont folytatódnak: gyermekkori szerelmünk, a légpuska egyes országokban legális vadászati eszköz. Persze nem a 8,5 joule-os Slaviak, hanem az akár .50-es kaliberű nagytestvéreik! Az eszközök tárháza tovább folytatódik a .30-30 Winchester lőszerrel és különféle „békanyúzókkal”.

Tudtad, hogy a híres 101 kiskutya főszereplője, a dalmata valójában egy ősi vadászkutya? Róluk is írtunk és még számos hazai és külhoni érdekességgel várja a polcokat a szeptemberi VADÁSZLAP!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*