fbpx

Városi szarvasvadászat – kényszerű helyzet a farkas miatt

0

Már a Vadászlap hasábjain is írtunk arról, hogy az újfent megjelenő farkas teljesen megváltoztatja a szarvas területhasználatát, ami miatt az egyre inkább bemerészkedik a lakott területekre. Míg eddig csak a faluszéli veteményeket dézsmálta olykor-olykor a rőtvad, mára tarthatatlanná kezd válni a károkozása.

Vécsen belterületi vadkárelhárító vadászatokat kezdeményezett a település polgármestere, aminek keretében az Aszó Völgye Vadásztársaság hivatásos vadásza este 7 és 9 óra között kénytelen végezni a munkáját a faluban.

A helyzet azért különleges, mert a lakosságra való tekintettel kell megválasztani lőirányt, az elhelyezkedési helyet, illetve a helybelieket értesíteni kell. A településen a jegyzővel és a polgármesterrel együtt meghatározták azokat a helyeket, ahol az esti órákban szarvasok jelennek meg. A vadőr a rendőrségtől felhatalmazást kapott arra, hogy az engedélyezett időben ezeken a helyeken tartózkodjon, és amennyiben ott szarvast lát, akkor azt kilőheti, ha az elejtés körülményei a vadászat szabályainak megfelelnek. A vadásztársaság arról is tájékoztatott, hogy nincs meghatározva, hány vad kerülhet puskavégre. – írja a heol.hu.

Sirokon január 26-tól kezdve már engedélyezték az elejtés eme szokatlan módját, de Abasáron is rendkívül nőtt a belterületi vadkár az előző 10 évhez képest.

A farkasok nem követik a vadat a falvakba, így az egyre inkább behúzódik, ami rengeteg konfliktushoz vezet.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*