fbpx

Nem szégyen a vadkárelhárításból kivenni a részünk!

0

Az aszályos évkezdet miatt nehezen indultak meg a kultúrnövényeink, de a minisztérium szerint mára majdhogynem sikerült utolérni az előző évekhez hasonló szintet, ami nekünk vadászoknak annyit jelent, hogy kezdődik a vadkár-szezon. Különösen a vadásztársasági tagok számára “kihívás” ez, hiszen idén a háború és a természet szeszélye miatt a terményárak az egekben lesznek, és ha nem őrizzük a vetést, bizony szó szerint rámehet akár az egész egyesület.

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a vetések, a talajmunkák és a tápanyag-utánpótlás a szokásosnál hűvösebb időjárás ellenére is nagyobb csúszások nélkül elkészültek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022. május 11-i jelentése szerint az összes lényeges tavaszi vetésű növény – kukorica, napraforgó, szója, tavaszi árpa, zab, cukorrépa, burgonya, borsó – vetése gyakorlatilag befejeződött. A vetések minden növényfajnál 90% felett állnak, tehát napokon belül végezhetnek a gazdák a még fennmaradó területekkel – tette hozzá a tárcavezető. Hangsúlyozta, a tavaszi vetésű növényfajok közül a szemes kukorica 1 millió 50 ezer hektáron, a napraforgó csaknem 700 ezer hektáron, a szója pedig 61 ezer hektáron kerülhet a földbe. Ezek a vetésterületek lényegesen magasabbak az elmúlt egy, illetve öt év átlagértékeinél, ami az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakult bizonytalan helyzetben megnyugtatást jelenthet a piac számára – emelte ki Nagy István.

Kifejtette, az őszi vetésű gabonák helyzetéről elmondható, hogy az április végén-május elején lehullott csapadéknak köszönhetően javultak a kilátások, de a  növények megfelelő fejlődése érdekében további esőre lesz szükség a következő hetekben. A tavaly novembertől idén áprilisig uralkodó szárazság hatása az őszi vetésű állományok közül leginkább a repce esetében látható, amelynek idén a szokásosnál alacsonyabb a vetésterülete is.

A tárcavezető hozzátette, a tavaszi munkák jelenlegi tempóját figyelembe véve megállapítható, hogy a termelők időben és megfelelő minőségben be tudták fejezni a tavaszi vetéseket, a logisztikai fennakadások ellenére az állományok tápanyag-utánpótlása is sikeresen megtörtént. A jelenleg elérhető információk alapján a 2022-es termés tekintetében ezidáig nem vetődött fel olyan körülmény, ami az eredményeket lényegesen veszélyeztetné. – áll a tárca sajtóközleményében.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*