fbpx

Negyven év felett is jár a nagy nagyítás

0

Nemrégiben Magyarországon is elérhetővé váltak a DDoptics termékei. Ez egy német cég, családi tulajdonban. Az optikáikat a chemnitzi központban tervezik, de javarészt Japánban gyártatják. A közép- és felsőkategóriás távcsöveikre harminc év gyártói garanciát vállalnak. A vállalat a termékpolitikáját a különleges, vagy legalábbis a konkurensekre nem jellemző tulajdonságokra alapozza. Mivel a távcsöveik nem Európában készülnek, ezért tudják megoldani, hogy a felsőbb kategóriás funkciók alacsonyabb áron jelenjenek meg. A Pirschler keresőtávcső-széria sem kivétel ez alól…

A DDoptics Pirschler III keresőtávcsövek 45-ös és 56-os objektívmérettel kaphatók, a tesztelésen az 56-os széria darabjai jártak. Ez konkrétan a 8×56, a 10×56, a 12×56 és a 15×56-os optikákat jelenti. Az építési minőségük egyaránt nagyon jó, bár első kézbevételnél egy kicsit egyszerűnek tűnt a külső, zöldes bevonat. Ez a gumírozás biztos, komfortos fogást biztosít, baj abszolút nincs vele, de kellemesebb érzetet keltene, ha picit puhább lenne. A hüvelykujjaknak a tubusok alján mélyedést alakítottak ki, így a nyitott hidas kialakítás miatt rendkívül kényelmesen foghatók. A külsején recézett, bordázott a felület, ennek eredményeképpen még stabilabban ül a kézben a távcső.

Ahogy elkezdjük használni, tekergetni a távcső kezelőszerveit, tovább fokozódik a minőség érzése. Minden elem nagyon precízen, csillapított, „olajos” mozgással jár, kellően feszes, nincs semmiféle holtjáték. Ez egyaránt igaz a zsanérokra, a fókusz- és a dioptriaállítóra, valamint a kitekerhető szemkagylókra is. Nem véletlen, ugyanis míg a távcső tubusai magnéziumötvözetből készülnek (nitrogén töltéssel), addig a kezelőszervek magas minőségű alumíniumból. Emiatt semmi nem kotyog, nem lötyög, és a távcső azt az összhatást kelti, hogy később sem fog. A fókuszgyűrű pontos, vadásztávcsőhöz méltóan kemény, de nem nehéz tekerni, egy teljes fordulat a beállítása a közelpont és a végpont között. Van ugyanakkor rajta egy jelzés, mely a gyors élességbeállítást szolgálja sötétben (a lenti képen). Ha ez az egyébként kitapintható rovátka felfelé áll, a távcső a nagy mélységélességének köszönhetően éles lesz 50 métertől a végtelenig. Így sötétben sem kell aggódni, ha elállítódik. A jobb tubuson található a dioptriaállító, ami +/- 4 dioptriát tud korrigálni, ez az intervallum meglehetősen egyedi a piacon.

Ami az optikai rendszert illeti, a DDoptics Pirschler egyik legnagyobb ütőkártyája az Abbe-König típusú prizmarendszer. Ez is a tetőélprizmák egy fajtája, de drágább, nagyobb, komplexebb, és jobb fényáteresztésű, mint a gyakrabban használt Schmidt-Pechan típusúak. Olyan, vagy még jobb a fényáteresztése, mint a régi porro-prizmáknak. A Pirschler távcsövekre a gyártó 95%-os fényáteresztést adott meg, ami általában a prémium kategóriára jellemző.

Mivel az Abbe-König prizmák nagyobbak, így az ilyet használó távcsövek is méretesek és nehezek. Ez alól a Pirschler sem kivétel, de érezhetően könnyebb, mint a kategória korábbi meghatározó modellje, ez pedig a magnéziumötvözet háznak köszönhető. Az optikai rendszerben lévő lencsék, és a prizma mindenféle jóságot felvonultat, CT-üveg, DDlucid bevonat, ezeket most nem tárgyalnám, de a lótuszhatású páramentesítő bevonatot igen, ez ugyanis egy látványos hatású, és vadászaton nagyon hasznos felületkezelés. Hasonló, mint az Aqua-Dura, (amely a prémium kategóriában ismert) vagyis egy nanotechnológiás réteg, ami víz- és páralepergető hatású. Gyakran előfordul a hidegebb időszakban, hogy távcsövezés közben az okulár bepárásodik. Egy ilyen nanotechnológiás bevonatú optikánál ez nem probléma.

A DDoptics a Pirschlerekhez nagyon korrekt minőségű félmerev tokot, és prémium Niggeloh neoprén nyakpántot ad.

Egy rövid ideig sikerült mind a négy 56-os Pirschler modellt kipróbálnom. A nyolcszoros és a tízszeres nagyítású vadászaton is nálam volt több alkalommal. A tapasztalatok alapján a távcsövek képközépen nagyon élesek, és szép kontrasztot adnak. Ilyenkor igyekszem más távcsövekkel együtt próbálni, lehetőség szerint jó nevű gyártó alacsonyabb és prémium gyártó magasabb kategóriájúval egyidejűleg. Nyilván nem almát az almával összehasonlítás, de egy ilyen összemérés szépen megmutatja, hogy egy drágább távcső mitől drágább. A jó nevű gyártó alsóbb termékével összehasonlítva azt láttam, hogy a Pirschlernek a szemre vetített képe nagyobb, szélesvásznúbb, nyoma sincs szűk látómezőnek, sőt….

Ezen kívül látványos, ahogy megjönnek a részletek. A másik gyártó termékének sincs rossz képe, de a Pirschlerbe tekintve a csúcsfények világosabbak, az árnyékok mélyebbek lesznek, tehát brillebb, kontrasztosabb a kép. Ez az az érzés, amikor belenézel egy jó minőségű távcsőbe, és érzed, hogy szinte karcolja a szemed: egyből tudod miért kerül többe. Aztán a prémium gyártó távcsövébe nézve ugyanez az érzés fog el, csak egy szinttel magasabban.

Amint besötétedett, nagyon kíváncsi voltam az Abbe-König prizma, és a 95%-os fényáteresztés hatására. A középkategóriáshoz képest láthatóan jobban lehetett tájékozódni a Pirschlerrel a hold nélküli éjszakán. Nem azt érzi az ember erős szürkületben, vagy sötétben, hogy egyértelműen világosabb lenne a kép. Ne számítsunk amolya „hűha!” érzésre. Az olcsóbb távcsővel való összevetéskor, inkább az előbb említett brillancia, és kontrasztkülönbséget érezzük éjszaka is. Nem világosabb a kép a drágább Pirschlerben, hanem finoman részlettelibb, így jobban ki tudjuk venni a tereptárgyakat, és a vadat. Negyvenedik életévemet taposva, egy pár órás próbálkozást követően arra jutottam, hogy a tízszeres nagyítással több részletet látok. Hogy ez a kisebb kilépő pupilla (és a korom) miatt van-e, vagy azért, mert több apróságot előhoz, azt nem tudom.

A tizenkétszeres- és tizenötszörös modellek már inkább vadmegfigyelésre, agancsbírálatra valók. Utóbbinak olyan keskeny a mélységélessége, hogy egy 100 méterre megfigyelt tárgy vagy állat mögött a táj szépen elmosódik, mintha egy jó minőségű portréfotót nézne az ember, ahol életlen a háttér az alany mögött. Ez még jobban kiemeli a témát a környezetéből, ami szerintem az agancsbírálatot is könnyebbé teszi.

A távcsövekben a kromatikus aberráció (színi hiba), vagy a becsillanás enyhe. Naplemente után a világosabbik égbolt felé nézve, és a sötét tájat kémlelve a Pirschler hajlamos volt picit csillanni, de nem volt vészes.

A távcsövek látómezeje is átlag fölötti, a 8×56-os modell 7,4 fokos látószöget tud (129 méter), a 10×56-os 6,5 fokot (114 méter). Ehhez képest nem érezhető, hogy hordótorzításúak lennének. Én javaslom mindenkinek, főleg középkorú, vagy idősebb vadásztársaknak, hogy lesvadászaton ne féljenek a tízszeres nagyítástól. Az ember a kakasülőn ülve, így is úgy is jellemzően letámasztja, így nem fog remegni annyira a távcső, de érezhetően jobban látni velük, mint egy kisebb nagyításúval. Ha valaki koránál fogva nem akarja feladni az éjszakai távcsövezést, gondolja át. A legtöbb vadász ilyenkor inkább kisebb objektívű keresőtávcsövet vesz, holott a nagyítás növelésével ugyanazt az eredményt éri el.

Nem vezet meg a DDoptics, amikor azt állítja, hogy az adott árkategóriában az elvárásokon felül teljesítenek a távcsövei. A Pirschler által képviselt kétszáz- és háromszázezer forint közötti árkategóriában egyáltalán nem megszokott az Abbe-König prizma, a 90% feletti fényáteresztés, a lótuszhatású lencsebevonat, vagy a magnéziumötvözet ház, fém kezelőszervekkel. Ezt még megfejelik a +/-4 dioptria korrekcióval, a torzításmentes nagy látószöggel, az éjszaka is könnyen beállítható fókusszal, no meg a minőségi kiegészítőkkel, és a 30 éves garanciával a Pirschler Gen. 3 esetében. Ezeket a Pirschlereket igen jó ár/érték arányú távcsöveknek tartom, szerethetőbb, mint a konkurensei, és igazán a magyar vadász ízlése szerint készítették. Ha nincs szükség az 56-osra, mert éjszaka éjjellátó- vagy hőkamera keresőt használunk, akkor érdemes a 45-öst választani, az ugyanilyen tulajdonságokkal lett felvértezve, csak kisebb, könnyebb, kezelhetőbb méretben, és olcsóbb árcetlivel. Aki egy elegánsabb, patinásabb modellre vágyna, arra ott a Pirschler barna gumírozású, bőrszíjas változata, ami szemet gyönyörködtető.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*