fbpx

Mi lesz veled magyar vad?

0

Talán sohasem volt ekkora nyomás alatt a vadgazdálkodás, vadászat, pláne nem a vadállomány, mint mostanság. Az elmúlt napok kormányzati bejelentései nem csak a magyar emberek, hanem a magyar vad életfeltételeit is megnehezítik, ugyanis a földgáz hatósági áras haszonélvezői körének leredukálása szinte egy pillanat alatt felkorbácsolta a tűzifa iránt érdeklődők körét. Ezzel nem is lenne semmiféle gond, azonban a szombati „kormányinfón” Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok adják a magyar tűzifakészlet 50-55 százalékát, s utasították őket, hogy augusztusban is folytassák a kitermelést. Ami annyit tesz, hogy a legnagyobb erdőterülettel rendelkező erdőgazdaságok prioritása valószínűleg nem a gímszarvas bőgés előtti nyugalmának megteremtése, hanem a kormány által meghatározott feladatok teljesítése lesz.

Ezen felül várható a késő őszi, téli időszakban, hogy a szerényebb anyagi helyzetben lévők, miután nem tudják kifizetni energiaszámláikat, szintén „nagyobb érdeklődést mutatnak majd az erdeink fái iránt”, mely újabb zavarással jár. Így az elkövetkezendő hónapok biztosan nem a vad nyugalmáról szólnak majd…

Bár ez előbbiek főként a nagyvadas jellegű területek problémái, ám az apróvadas jellegű, alföldi területek is kaptak egy pofont az Agrárminisztériumtól, melyre már a WWF Magyarország is felhívta a figyelmet. Itt idéznénk a WWF közleményét: Az országban évtizedek óta nem látott aszály pusztít, a mezőgazdaság óriási veszteségeket könyvelhet el. Erre hivatkozva az agrárminiszter az Európai Bizottságtól kéri az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) érintett gyepek kaszálási korlátozásainak feloldását. Csakhogy az intézkedés a hazai gyepek kevesebb mint 1%-át érinti, így ez a takarmányhiányt érdemben nem fogja enyhíteni, ellenben pont olyan élőhelyekről van szó, ahol ezekben a hetekben még a fűben fészkükön kotlanak a madarak, vagy még röpképtelenek a fiókák, ezen kívül ritka, védett lepkék szaporodási időszakát is keresztülvághatja a kasza.”

A kaszálásokat el is kezdték a gazdák, melyről egyik olvasónk is beszámolt. Elmondása alapján az egyébként is aszállyal küzdő területen lévő kisebb nádfoltokat lekaszálták az elmúlt héten, mely ugyan nem nyújt segítséget a takarmányhiánnyal küzdő gazdának, azonban rengeteg faj táplálkozó és búvóhelyéül szolgált.

Összegezve, nem rózsás a vad és a vadgazdálkodás helyzete, azonban minden vadászatra jogosultnak kitartást kívánunk az előttük álló hónapokra, bízunk benne, hogy az őszi-téli időszakban bejönnek pénzügyi számításaik, s ezzel megalapozhatják a jövő évi gazdálkodásukat – lehetőleg a vadállomány komoly sérülése nélkül.

Továbbá reméljük, hogy az agrárminiszter által összehívott Aszály Vészhelyzeti Operatív Törzsben van olyan ökológus, aki a vadon élő állatfajok igényeit is figyelembe veszi az akciótervek kidolgozásában.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*