fbpx

Amerikából jöttem – A Browning X-Bolt

0

A Browning X-sorozata talán minden vadász számára ismerős, hiszen 2014-ben debütált, X-Bolt néven. Lényegében az amerikai gyártó legmagasabb kategóriájú forgótolózáras golyós fegyveréről van szó. Ugyan a konstrukció a hetedik évébe lépett, mégis évről-évre meg tud újulni. Szerkesztőségünkben is járt már jónéhány kivitel, ezúttal a Browning X-Bolt Pro Hunter G5 modellt vittük el egy „próbakörre”.

A XXI. században forgótolózáras golyós ismétlőpuskát fejleszteni nem tűnik nagy dolognak, hiszen pontosan 150 éves hagyománya van már ennek a rendszernek, a Mauser testvérek ugyanis 1871-ben állították „hadrendbe” az elsőt.

Persze fejlődni még másfél évszázad után is lehet, akár a gyártástechnológia terén, akár a felhasznált anyagok tekintetében. Talán ez utóbbi az, amiben a Pro Hunter G5 kitűnik piaci vetélytársai közül.

Első ránézésre egy kicsit furcsa egyveleg a G5, vagy inkább úgy mondanám, hogy hibrid. Manapság ez úgyis divatos kifejezés… A mérnökök ebben a modellben összegyúrták a Browning közel másfél évszázados történelmében megalkotott, legmodernebb és legszebb konstrukciókat, és megszületett a Pro Hunter G5.

A fémrészek matt szürke színűek, míg a tusa elegáns, magasabb osztályú fából készült, meglehetősen elegánssá téve a fegyvert. A mattszürke felületkezelés tulajdonképpen egy úgynevezett Cerakote kerámiabevonatnak köszönhető, amely ellenállóvá teszi a cső külsejét. Az előnyei között szerepel a kopás-, korrózió-, ütés-, valamint vegyszerállóság, mindemellett rugalmas is. Ez alapján világosan kiderül, hogy kemény terepre, mostoha körülmények közé (is) szánták a puskát, azonban nem sokan fogják kihasználni a bevonat összes előnyét, mivel a farész 4-5-ös szintű fából van, ami igencsak impozáns, ám emiatt azért nem szívesen „strapálja”, inkább óvja és félti az ember a Pro Hunter G5-öst.

A csőről annyit még feltétlenül érdemes tudni, hogy hidegen kovácsolt, 56 centiméter hosszú, legalábbis a standard kaliberek esetében. A magnumoknál ezzel szemben 610 milliméter a csőhossz. Sajátos külcsínt kölcsönöz neki a hosszanti bordázat, ami emellett a cső minél előbbi lehűlését is kiválóan szolgálja. Nyílt irányzékot – a legtöbb tengerentúli golyós ismétlőhöz hasonlóan – ezen sem találunk, tehát a pontos lövések érdekében mindenképpen valamilyen céloptikával kell felszerelni a G5-öst, amihez találunk a fegyver dobozában fix szereléket, amely ugyanúgy Cerakote bevonattal van kezelve.

A zárdugattyú szintén elegáns, mert spirál alakban van megmarva, aminek funkciója csupán a szem gyönyörködtetése, de ezt a küldetését kétségkívül százszázalékosan ellátja. Ugyanez a minta megtalálható a zárfogantyún is, ami egyfajta harmóniát kölcsönöz a fémrészeknek. Maga a zárdugattyú meglehetősen egyszerű felépítésű, egy sima henger, melyen három reteszelőszemölcs található, 60 fokos szögben nyitható-zárható, precízen és meglepően finoman jár, így nagyon gyorsan újratölthető.

A zárdugattyú mögött a tusanyakon található a kétállású biztosító, azonban a zárfogantyú tetején van egy gomb, amit, ha töltött, biztosított állapotban benyomunk, akkor a véletlen elsülés veszélye nélkül üríthetjük a puskát. Tehát két külön alkatrésszel megoldották a manapság szinte már elvárható háromállású biztosítást…

A kivehető tár kemény polimeranyagból készült, és standard kaliberek esetében négy, míg magnumoknál három lőszer befogadására alkalmas. Érdekesség, hogy a ma használatos szekrénytárak helyett ez egy dobtár, melyet főként a Steyr-Mannlicherekből ismerhetünk.

Az agyazása ergonomikus, kialakítása kényelmes, a markolat jó fogású, bár nem tudtam eldönteni, hogy pisztoly, vagy inkább Prince of Wales markolat-e.

Amiről nem szabad elfelejtkezni, az az elsütőbillentyű, pontosabban a sütés. A Browning G5-ösének sütése a „Super Feather Trigger” nevet kapta, mely arra utal, hogy nagyon rövid, mindössze néhány milliméteres úton jár a billentyű, illetve hihetetlenül érzékeny – a pontos lövés leadása érdekében. Gyárilag 1,2 kilogrammra állítják, azonban az X-Bolt esetében ez az érték természetesen változtatható.

Tesztvadászataim” során próbáltam odafigyelni minden lényegi tulajdonságának feltérképezésére, azonban mivel tesztfegyverről van szó, sajnos nem volt mód és lehetőség például a Cerakote felület karcállóságának kipróbálására, nem akartam megkarcolni a csövet, az elsütőbillentyűt viszont annál többször teszteltem, mind lőtéri, mind vadászterületi körülmények között, és azt kell mondjam, maximálisan meg vagyok vele elégedve. Talán, ha a saját puskám lenne, tovább lágyítanék az elsütésen, de így sem volt rá panaszom.

A tesztfegyver egyébként .30-06-os kaliberű volt, és Browning BXC lőszert használtam hozzá, amellyel már az első három lövés is belefért egy 100 forintos érmenagyságú körbe. Így aztán természetesen a vadászatokon sem volt gond a pontosságával.

Összegezve a tapasztalatokat, nagyon nehéz keresni bármilyen negatívumot, mert ez a modell tényleg funkcionális, tetszetős, jól kezelhető és könnyű. Talán az árába lehetne „belekötni”, amely közel van az egymilliós lélektani határhoz…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*