fbpx

Felsővisnyói medvetámadás – a vadászokat okolják

0

Ahogy mi is beszámoltunk róla, nemrég medvetámadás ért egy vadászt és egy erdészt a szlovákiai Felsővisnyó közelében. Egyesek szerint azonban maguk a vadászok hozták a falu nyakára a bajt – írja a Bumm.sk.

Az McMedveď Facebook-közösség szerint azoknak a vadászoknak köszönhetik Felsővisnyó lakói – ahol május 1-jén egy lelőtt vaddisznót őrző erdészt és vadászt sebesített meg egy medve – a falujuk körül tekergő mackót, akik a település közelében etetőhelyet csináltak a vaddisznóknak. A menázsijuk a medvéknek is ízlik…

A medvék pártját fogó Facebook-közösség közlése szerint a zsolnai járásbeli Felsővisnyó (Višňové) és a vele  szomszédos Harmatos (Rosina) község vadászterületén csak a két település közelében nyolc szóró van kialakítva a vaddisznók számára. Ennek alátámasztására közzétették a Nemzeti Erdészeti Központ (Národné lesnícke centrum/NLC) nyilvánosan elérhető térképét is a vaddisznók számára kialakított szórókról. Az említett 8 létesítmény közül az egyik mindössze 600 méterre található Felsővisnyó lakott területétől.

“Úgyhogy, jó étvágyat kívánunk a medvéknek!” – írta az McMedveď csütörtökön a Facebook-bejegyzésében.

“Ti, emberek pedig ne csodálkozzatok, hogy a medvék a házaitok mögé járnak. A csalihelyekre a vadászok élelmet raknak, hogy odacsalják vele a vaddisznókat, hogy könnyebben elejthessék őket. Ezzel az a gond, hogy ami a vaddisznóknak ízlik, abban a medvék is a kedvüket lelik. Tény, hogy a medvék látogatják a csalihelyeket, tudatosan járnak oda, élnek a könnyen elérhető élelem által adta lehetőséggel, és annak a közelében tartózkodnak. A medvékből annyi van, amennyi képes megélni. És ott is jelen vannak, ahol az emberek élelmet nyújtanak nekik. A falvak mellett kialakított csalihelyeknél és a lezáratlan konténerek közelében is. A Nemzeti Erdészeti Központ jelenleg 6.733 vaddisznók számára kialakított csalihelyet tart számon országszerte” – hívta fel a figyelmet az McMedveď.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*